Ριγμένοι οι Ηπειρώτες με το επίδομα θέρμανσης…

Στη Β' ζώνη ο Νομός Ιωαννίνων, στη Γ' οι Νομοί Θεσπρωτίας, Άρτας και Πρέβεζας.
Με πλαφόν στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και με γεωγραφικά κριτήρια θα χορηγηθεί τελικά το επίδομα στα νοικοκυριά. Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 180 έως 900 ευρώ, αλλά θα δίδεται μέχρι μια συγκεκριμένη ποσότητα, που σε ορισμένες περιοχές δεν θα ξεπερνά ούτε τον ένα τόνο πετρελαίου.


 Και αν οι Ηπειρώτες περίμεναν την ανάλογη με τις καιρικές συνθήκες μεταχείριση τελικά δεν την έχουν. Κανένας από τους τέσσερις Νομούς δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη ζώνη, σε αυτή δηλαδή που θα πάρει το υψηλότερο επίδομα.

 Ο Νομός Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στη δεύτερη ζώνη, στην οποία επιδοτείται ποσότητα πετρελαίου 1800 λίτρων με το ποσό των 540 ευρώ, ενώ η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Άρτα περιλαμβάνονται στην τρίτη ζώνη που αφορά σε επιστροφή φόρου 300 ευρώ για κατανάλωση μέχρι χίλια λίτρα.

Αναλυτικά:
 Το επίδομα θα δοθεί ως επιστροφή της διαφοράς φόρου, με πλαφόν ανά περιοχή και αναλόγως της κατανάλωσης. Η επιστροφή φόρου στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια θα καταβάλλεται αφού πρώτα γίνει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης στην ακριβή τιμή. Το μέγεθος της κατανάλωσης που θα επιδοτείται διαφέρει ανάλογα με τις γεωγραφικές ζώνες. 

• Στην 1η ζώνη και για αγορά ποσότητας έως 3.000 λίτρων η επιστροφή φόρου θα φτάνει έως τα 900 ευρώ

 • Στην 2η ζώνη και για ποσότητα έως 1.800 λίτρων το ποσό της επιστροφής φόρου θα φτάνει τα 540 ευρώ

• Στην 3η ζώνη και για ποσότητα έως 1.000 λίτρων το ποσό επιστροφής φόρου θα φτάνει τα 300 ευρώ

• Στην 4η ζώνη και για ποσότητα έως 600 λίτρων το ποσό επιστροφής φόρου θα φτάνει έως τα 180-190 ευρώ.


 Συνολικά θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ ενώ υπολογίζεται ότι 500.000 νοικοκυριά δεν θα το λάβουν καθώς δεν θα καλύπτουν τα κριτήρια. Οι 4 γεωγραφικές ζώνες που θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση των επιστροφών φόρου πετρελαίου θέρμανσης είναι οι εξής: 


Α΄ ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα.

Β΄ ζώνη: Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος.

Γ΄ ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, 'Άρτα.

Δ΄ ζώνη : Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη.


 Κατ' εξαίρεση μελετάται να δοθεί και επίδομα «ακραίας φτώχειας» (εάν για παράδειγμα και οι δύο γονείς είναι άνεργοι). Υπολογίζεται σε 300 ευρώ και θα δοθεί σε περίπου 100.000 νοικοκυριά μόνο με κοινωνικά κριτήρια.





epiruspost