Σε οικονομικό αδιέξοδο και προς στάση πληρωμών οδηγείτε ο δήμος Πρέβεζας. Χρωστά πάνω από 20 εκ. ευρώ.

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου...


 Ο δήμαρχος αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και στα ποσά που κάθε μήνα χρειάζονται για τη μισθοδοσία, τις υποχρεώσεις στους πιστωτές, στους προμηθευτές, στις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον κ Μπαΐλη οι περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ έχουν φθάσει σε τέτοια ποσοστά που επηρεάζουν πλέον βασικές υπηρεσίες και ανελαστικές δαπάνες των δήμων, όπως είναι η μισθοδοσία των εργαζομένων. Τα χρέη είναι πολλά συνέχισε ο δήμαρχος, οι μειωμένοι ΚΑΠ καθώς και η ΣΑΤΑ οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και σε στάση πληρωμών αφού ο δήμος συνολικά χρωστά πάνω από 20 εκ ευρώ. Η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει λάθη παραλείψεις και μικροπολιτικές τόνισε ο κ. Μπαΐλης και υπογράμμισε ότι ο νέος καλλικρατικός δήμος της Πρέβεζας κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι.

 Επίσης τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αλλά κοινή είναι η διαπίστωση και η αγωνία όλων των συναδέλφων ότι ο δήμος Πρέβεζας πρέπει να επιβιώσει σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο και να εκπληρώσει το θεσμικό του και κοινωνικό του ρόλο. «Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα του δήμου» σημείωσε ο κ. Μπαΐλης και ο αγώνας θα πρέπει να είναι κοινός για το πως θα επιβιώσει.

 Να γίνει ειδική συνεδρίαση μόνο για τα οικονομικά του δήμου ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιαννάκης, προκειμένου οι παρατάξεις να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα. Αίτημα που έγινε αποδεκτό.

 Την πολιτική των κυβερνήσεων πληρώνει η τοπική αυτοδιοίκηση σύμφωνα με τον κ. Τσοβίλη ο οποίος τόνισε ότι για την κατάσταση αυτή η βασική ευθύνη ανήκει στην κεντρική κυβερνητική πολιτική που υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ κυριολεκτικά έχει «πετσοκόψει» τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκηση. Ο κ. Τσοβίλης ζήτησε να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων από το κεντρικό κράτος και κάλεσε τους πολίτες να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την αναγκαία χρηματοδότηση των δήμων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών και τα απαραίτητα έργα.

 Ο κ. Νίτσας συνέδεσε τα οικονομικά του δήμου με την αναπτυξιακή πολιτική που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή και σημείωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του δήμου και να μην αντιμετωπίζεται η κατάσταση με διαχειριστικές λύσεις.

 Ισονομία στα ίδια τα επαγγέλματα και να ξεκινήσει ο δήμος από μηδενική βάση είναι οι λέξεις κλειδιά με τις οποίες περιέγραψε τον τρόπο που θα αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο σύμφωνα με τον ο κ. Ρέντζο.