Ανακοίνωση - απάντηση για την "μαύρη λίστα" - από την Περιφέρεια Ηπείρου για την πορεία υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ

Σχετικά με δημοσιεύματα στα οποία γίνεται αναφορά σε χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα της Περιφέρειας Ηπείρου, για τα οποία κατά τους συντάκτες τους, υπάρχει ενδεχόμενο απένταξής τους...
γίνονται γνωστά τα εξής:

 1ον: Η λίστα των συγκεκριμένων 21 έργων συνοδεύεται από παρατηρήσεις από τις οποίες προκύπτει η πραγματική εικόνα για την πορεία και το βαθμό υλοποίησης τους, η οποία είναι διαφορετική από εκείνη που προκύπτει από τα δημοσιεύματα.

 2ον: Το μοναδικό έργο, για το οποίο όντως υπάρχει ενδεχόμενο απένταξης, είναι, αυτό της Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Δουρούτης Ιωαννίνων. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη πράξη παρουσιάζει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις (μεγαλύτερες των έξι μηνών σε σχέση με την προγραμματισθείσα πρόοδο) και έχει εισηγηθεί την ανάκληση της απόφασης ένταξης. Για το θέμα αυτό έχει εκδοθεί πρόσφατη ανακοίνωση από το Δήμο Ιωαννιτών, σύμφωνα με την οποία καταβάλλει προσπάθειες ώστε τις επόμενες ημέρες να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, προκειμένου να μην γίνει η απένταξη του έργου.

 3ον: Η πορεία υλοποίησης των υπολοίπων έργων, όπως αναγράφεται και στις παρατηρήσεις που συνοδεύουν τον σχετικό πίνακα είναι ομαλή. Το μόνο που παρουσίαζαν ήταν η καθυστέρηση αποτύπωσης πληρωμών η οποία εν τω μεταξύ έχει αποκατασταθεί. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι περισσότερες παρατηρήσεις δεν αφορούν τα βασικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά υποέργα τους μικρού προϋπολογισμού (ήτοι μετατοπίσεις δικτύων ΔΕΗ –ΟΤΕ, αρχαιολογικές έρευνες, δρόμους πρόσβασης κ.α.). Υπάρχει μόνο μια εισήγηση για απένταξη υποέργου, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ, που αφορά αρχαιολογική επίβλεψη και σωστικό έργο της ύδρευσης στο Τ.Δ. Κουτσελιού, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία κρίνει ότι δεν είναι αναγκαία η υλοποίησή του.

Συμπερασματικά: Η δημοσίευση της λίστας, χωρίς παράλληλη αναφορά στις επιμέρους παρατηρήσεις, στρεβλώνει σκόπιμα την πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία υλοποίησης των έργων, αναζητούν, όπου είναι δυνατόν, λύσεις και παρέχουν τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση των πράξεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από το ΕΣΠΑ.

 Αυτό αποδεικνύεται κατά τον καλύτερο τρόπο και με την πρόοδο που παρατηρείται στην προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των έργων της -κατά τα δημοσιεύματα - «μαύρης λίστας».