Η εμφάνιση των μεγάλων μεδουσών κάνει δύσκολη την ζωή των ψαράδων στον Αμβρακικό

Την έντονη ανησυχία του για την εμφάνιση των μεγάλων μεδουσών , τις οποίες οι ψαράδες ονομάζουν «κορέλια» εκφράζουν οι Ενεργοί Πολίτες και οι αλιείς του Αμβρακικού. Όπως τονίζει ο πρόεδρος των Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού Παύλος Χαραλάμπους η περίοδος αλίευσης της γαρίδας ξεκίνησε με καλές προοπτικές, ωστόσο ... οι χαμηλές τιμές πώλησης και τα πλήθη των μεδουσών (οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 10 κιλά) καταστρέφουν τα δίχτυα των ψαράδων και έχουν φέρει σε απόγνωση και οικονομική εξαθλίωση τους αλιείς. 

«Ειδικά τον Αύγουστο οι μέδουσες ή κορέλια όπως τα ονομάζουν οι ψαράδες, απλώθηκαν σε όλο τον Κόλπο ως τις ακτές, με αποτέλεσμα οι αλιείς να απέχουν από το ψάρεμα και να μένουν άνεργοι. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο περιοδικό και ότι εμφανίζεται κάθε 10 χρόνια, αλλά στον Αμβρακικό άρχισε το 2008 και κάθε χρόνο επιδεινώνεται λόγω των πολλών οργανικών – ρυπαντικών φορτίων που δέχεται καθημερινά ο Κόλπος»

τονίζει ο κ.Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι παράμετροι μειώνουν σε μεγάλα μεγέθη το οξυγόνο του κλειστού κόλπου.