Γέμισε με ζωή η Δημοτική Ενότητα Λούρου για τον εορτασμό του Πάσχα (Φωτο)

Παρά την οικονομική κρίση, οι συντοπίτες μας φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν τις αργίες του Πάσχα, επισκέφτηκαν τον τόπο καταγωγής τους και όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, φέτος όπως κάθε χρόνο έσφυζαν από ζωή...


Με ιδιαίτερη κατάνυξη γιορτάστηκε το Πάσχα, που είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης και οι πιστοί σε κάθε χωριό της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, βίωσαν μέσα στην Μ. Εβδομάδα το μεγαλείο του Κυρίου, το θείο Μαρτύριο και τελικά την Ανάσταση του Κυρίου. Μεγάλη ήταν η συμμέτοχη σε όλες τις ενορίες στον Εσπερινό και την περιφορά του Επιταφίου, ενώ στον Λούρο και τον Ωρωπό της πομπής προπορευόταν η Φιλαρμονική της Δ.Ε. Λούρου.
Τους Ιερούς Ναούς κατέκλυσαν επίσης οι πιστοί στην Ανάσταση το Μ. Σάββατο, όπου μετά το τέλος της λειτουργίας της Ανάστασης, όλοι οι πιστοί φρόντισαν να πάρουν στα σπίτια τους τη λαμπάδα με το Άγιο φως.

Την Κυριακή του Πάσχα σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε αυλή και μια γιορτή. Με τον οβελία και το κοκορέτσι και με την συντροφιά φίλων και συγγενών, οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Λούρου γιόρτασαν το Πάσχα, στο γλέντι οι πόρτες σε όλα τα σπίτια ήταν ανοιχτές και όλοι καλεσμένοι και ευπρόσδεκτοι. Σε όλα τα χωριά, σε κάθε γωνία, υπαίθρια γλέντια συνόδευαν το ψήσιμο, οι φωτιές μπήκαν από νωρίς το πρωί και λίγο αργότερα οι σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια πήραν μπρος και οι γειτονιές πλημμύρισαν από μυρωδιές, τραγούδια και άφθονο κέφι. Οι οικογένειες έσμιξαν ξανά, τσούγκρισαν τα κόκκινα αβγά, ήπιαν το ντόπιο κρασάκι και τσίπουρο και την κρύα μπύρα συνοδεία εκλεκτών μεζέδων που ερχόταν απ ευθείας από τη σούβλα, ενώ αργότερα το μεσημέρι ακολούθησε το μεγάλο φαγοπότι.

Επιτάφιος Λούρου

Περιφορά Επιταφίου Λούρος
Περιφορά Επιταφίου Λούρος 

Επιτάφιος Ωρωπού

Ανάσταση Ωρωπός

Περιφορά Επιταφίου Σκιαδάς



Φωτογραφίες:
Σύλλογος Γυναικών Λούρου
Ενορία Αγίου Κοσμά Ν. Ωρωπού
Σκιαδάς Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας