Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τα μέτρα επιτάχυνσης των έργων ΕΣΠΑ

Θετικές χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς τα σχέδιά....
της για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των Κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:


"Οι Περιφέρειες έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του τόπου όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Εδώ και πέντε μήνες τα χρήματα που ήταν στη διάθεση του κράτους ήταν ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Σταμάτησαν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013. Καταλαβαίνετε ότι το άγχος μας είναι τεράστιο. Ενόψει των νέων δεδομένων, η Ε.Ε. κρίνει πως από τη στιγμή που η χώρα μας δεν διαθέτει χρήματα για άλλες υποχρεώσεις, θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στα ευρωπαϊκά προγράμματα και έτσι μας εξασφαλίζει κατά 100% τη χρηματοδότηση. Αυτό κινείται στη θετική κατεύθυνση. Έχετε δει την προετοιμασία που έχει γίνει εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και ήδη τα πρώτα έργα βγήκαν στον "αέρα" για το νέο Πρόγραμμα 2014-2020. Αν όλα πάνε καλά- γιατί ξέρετε όλοι μας έχουμε ένα τεράστιο σφίξιμο αν θα συνεχίσουμε και πως στο πλαίσιο της Ε.Ε.- αυτά τα βρίσκω πολύ θετικά".


Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε επίσης το αίτημα για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης των έργων του προγράμματος. "Αυτό που είχαμε τονίσει στην κ. Κρέτσου (Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.), στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα, ήταν η αναγκαιότητα παράτασης του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτή την περίοδο, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα δημιουργικό διάστημα και να 'τρέχουν' τα έργα. έχουν σταματήσει οι πάντες. Μέσα στις άλλες συμφωνίες που θα επιδιώξει ο Πρωθυπουργός- με δεδομένο, ότι στην Ε.Ε. συμμερίζονται και μας δίνουν το 100% της χρηματοδότησης- πρέπει να εξασφαλιστεί και η παράταση ενός χρόνου για το τρέχον ΕΣΠΑ".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 από την Περιφέρεια Ηπείρου: "Το νέο ΕΣΠΑ ξεκινάει, δίνονται με καλές συνθήκες χρήματα. Ως Περιφέρεια Ηπείρου είμαστε πανέτοιμοι, αν και το άγχος μας είναι το τι θα γίνει. Γιατί αν δεν υπάρχουν χρήματα για να προχωρήσουν αυτά τα έργα, για τα οποία έγινε τόση δουλειά από τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς παράγοντες, είναι σαν να είμαστε άχρηστοι να βοηθήσουμε το κοινωνικό σύνολο".


Πρόσκληση αλλοδαπών εργαζομένων
Τέλος ερωτηθείς για την έγκριση 715 θέσεων εργασίας στην Ήπειρο για πολίτες τρίτων χωρών στον κλάδο της κτηνοτροφίας, μετά από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε μεταξύ άλλων:
"Πάντα οι κτηνοτρόφοι και οι δραστηριοποιούμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής χρειάζονται βοηθούς, καθώς οι θέσεις δεν καλύπτονται από Έλληνες. Μας έθεσαν το αίτημα να μπορούν να καλούν βοσκούς από κοντινά κράτη για τις εργασίες στις κτηνοτροφικές μονάδες τους. Εμείς είχαμε καταθέσει σχετικό αίτημα εδώ και καιρό. Με τη συγκεκριμένη απόφαση οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να ζητάνε προσωπικό, να γίνεται πρόσκληση, και να υπογράφονται στη συνέχεια οι προβλεπόμενες συμβάσεις. Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουν το άγχος της καθημερινότητας για να καλύψουν τις ανάγκες τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας