Και οι καφετζήδες των χωριών θα πάνε απ' τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ?

Απόφαση - πλήγμα για αυτοαπασχολούμενους...
σε μικρούς οικισμούς. 

«Μπαστούνια» αναμένεται να τα βρουν σε λίγο καιρό, όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι σε οικισμούς με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες καφενείων στα ορεινά χωριά της Ηπείρου! Κι αυτό γιατί οι εν λόγω επαγγελματίες, που σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, καταβάλλοντας τις ανάλογες εισφορές, θα υποχρεωθούν να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), οι ασφαλιστικές εισφορές του οποίου είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

 Πλήγμα για τα χωριά 

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους αυτοαπασχολούμενους που υπάγονται σήμερα σε ασφάλιση άλλων ταμείων και οι οποίοι θα οδεύσουν προς τον ΟΑΕΕ, προκειμένου να κλείσει έτσι η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του Οργανισμού. Αν δεν υπάρξουν εξαιρέσεις, τότε η επαγγελματική δραστηριοποίηση αυτού του είδους, όπως οι ιδιοκτήτες καφενείων που προαναφέρθηκαν, σε χωριά και μικρές κωμοπόλεις ουσιαστικά θα εκλείψει, αφού οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υψηλές ασφαλιστικές απαιτήσεις του ΟΑΕΕ, μιας και οι περισσότεροι ήδη συντηρούνται με δυσκολία, καθώς τα έσοδά τους είναι ούτως ή άλλως περιορισμένα.

Για την «τρύπα» του ΟΑΕΕ 

Η ένταξη των αυτοαπασχολουμένων στον ΟΑΕΕ συζητήθηκε σε σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τους ελεγκτές της τρόικας, στην οποία το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Κύριο θέμα της η αναζήτηση λύσης για το πώς θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του ΟΑΕΕ, μιας και, επειδή δεν θα εφαρμοστεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις, ο Οργανισμός θα χάσει 600 εκατ. ευρώ. Το ισοδύναμο που ανακάλυψε το οικονομικό επιτελείο είναι να ενταχθούν όλοι οι αυτοπασχολούμενοι στον ΟΑΕΕ, καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Το σχέδιο λοιπόν είναι από το 2014 να μην ισχύουν τόσες εξαιρέσεις, όπως, για παράδειγμα, το να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ οι αυτοαπασχολούμενοι σε περιοχές με λιγότερους από 1.000 ή 2.000 κατοίκους (αν είναι στην Αττική) ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Ποιοι άλλοι εξαιρούνται

 Επίσης από την ασφάλιση τον ΟΑΕΕ σήμερα εξαιρούνται οι αφανείς εταίροι με πολύ μικρό μερίδιο μετοχών σε επιχειρήσεις, ενώ εξαιρούνται όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ειδικό ταμείο για την ειδικότητά τους, για παράδειγμα ταμείο υγειονομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ταμείο ιδιοκτητών εφημερίδων κ.α..




www.proinoslogos.gr / romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας