Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Πρέβεζας, με ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές για τη στάση της δημοτικής αρχής, στα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο Πρέβεζας και εκφράζει ομόφωνα την αγανάκτησή του και την απογοήτευσή του για το... «λεφτά δεν υπάρχουν», που ακούγεται συνεχώς από επίσημα χείλη.
Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου αναφέρει:
«Το Δ.Σ. των εργαζομένων στους ΟΤΑ Πρέβεζας, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του αλλά και απογοήτευση για την στάση της δημοτικής αρχής Πρέβεζας, απέναντι στα πολλαπλά και άλυτα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο. Η τελευταία ενημέρωση της δημοτικής αρχής από το Δ.Σ. αποτελεί μια από τις πολλές που έχουν γίνει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, όπως είχε γίνει και με τους προκατόχους τους.
Η απάντηση είναι πάντα ή ίδια. Δεν υπάρχουν χρήματα κ.λ.π. Τα προβλήματα όμως παραμένουν άλυτα.
Σίγουρα οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις τεράστιες περικοπές των πόρων της κεντρικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το 2010, προς τους Δήμους, σίγουρα γνωρίζουν την κακή κατάσταση των οικονομικών των Δήμων. Η επιλογή της τακτικής των περικοπών και της λειτουργίας των Δήμων στη λογική της ανταποδοτικότητας είναι ενταγμένες στις στρατηγικές επιλογές Ε.Ε.-πλουτοκρατίας για να φορτώσει την κρίση στις πλάτες του λαού, για διαρθρωτικές αλλαγές, για μεταρρυθμίσεις, για φτηνούς εργαζόμενους και νέα πεδία κερδοφορίας και στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπροστά στα προβλήματα αυτά θα απεμπολήσουν στοιχειώδη δικαιώματά τους, που σχετίζονται με εξόφληση δεδουλευμένων και γενικότερα κάθε νόμιμης απαίτησής των από το Δήμο. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουμε για τα συσσωρεμένα προβλήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα που δεν είναι μόνο προβλήματα που αφορούν τους ίδιους (είδη ατομικής προστασίας, γιατρός ασφάλειας, χώροι προσωπικού κλπ), αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με την ύπαρξη και τη λειτουργία της υπηρεσίας της καθαριότητας (ελλείψεις σε προσωπικό, κακή συντήρηση οχημάτων κ.α.). Καταστάσεις που οδηγούν στη διάλυση υπηρεσιών και δεν είναι μόνο η καθαριότητα που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα.
Οι κοινωνικές δομές του Δήμου, όπως παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.α., αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ποιοι έχουν την κύρια ευθύνη για τα παραπάνω ζητήματα. Γιατί όταν οι ίδιοι εναντιώθηκαν στον «Καλλικράτη» και τον θεώρησαν το μνημόνιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων (στην πράξη έγινε η μεταφορά αρμοδιοτήτων και αντί αύξησης, περικοπή των πόρων), η Κεντρική Ένωση των Δήμων και η μεγάλη πλειοψηφία των Δημάρχων τότε χειροκροτούσε τον μεγάλο «εκσυγχρονισμό» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όταν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, πάλευαν να μην εφαρμοσθούν τα μέτρα περικοπών για τους ίδιους, αλλά και των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ηγεσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν γνώριζαν τίποτα, ήταν απόντες. Όταν οι εργαζόμενοι πάλευαν για τα αντεργατικά μέτρα, οι Δήμαρχοι στην πλειοψηφία τους ταυτίστηκαν με τις κυβερνητικές επιλογές υλοποιώντας κατά γράμμα τα κυβερνητικά προγράμματα π.χ. Νόμος «Καλλικράτη», ελαστικές σχέσεις εργασίες, ιδιωτικοποιήσεις, επιδοτούμενα προγράμματα, φόροι κ.λ.π.
Τώρα οι εργαζόμενοι γνωρίζουν και δεν έχουν άλλες αυταπάτες, όταν έχουν δεχθεί τέτοια επίθεση στα μισθολογικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματά τους.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να διαλέξουμε από το να έρθουμε σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές.
Σας καλούμε να συμμετέχετε, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα, για μια σειρά πρωτοβουλίες που έχει αποφασίσει το Δ.Σ. όπως γενικές συνελεύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, και όποια μορφή πάλης επιλέξουμε.
Διεκδικούμε:
1. Την απόλυτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας σε κάθε χώρο δουλειάς
2. Την απόδοση όλων των οφειλομένων προς τους εργαζόμενους
3. Την Εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας στην Καθαριότητα.
4. Την ένταξη των Κοινωνικών Δομών στον Ο.Α.Ε των Δήμων ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη παρέμβαση τους στις ευπαθείς ομάδες .
5. Την Χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών από τους προσ/μούς των Δήμων.
6. Καμία ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Τ.Α.»
Πηγη : www.atpreveza.gr