Δυο κρούσματα με πλαστά χαρτονομίσματα στο Λούρο

Δυο κρούσματα με πλαστά χαρτονομίσματα στο Λούρο σε μια ημέρα. Έντονος ο προβληματισμός των κατοίκων που θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις συναλλαγές τους διότι σύμφωνα με το νόμο διατρέχουν κίνδυνο,εκτός του παραχαράκτη και αυτοί που πήραν το χαρτονόμισμα και έκαναν συναλλαγή. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα για...
να μην μείνουμε με το...πλαστό στο χέρι. Παρακάτω παραθέτουμε 3 σημεία που μπορείτε να εντοπίσετε για το αν το χαρτονόμισμα είναι πλαστό η όχι.

1. Έλεγχος με την αφή: νιώστε τη γενική αίσθηση που αφήνει η επαφή με το χαρτονόμισμα. Τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα δίνουν συχνά την αίσθηση του μαλακού, χωρίς το χαρακτηριστικό «τρίξιμο» που κάνουν τα γνήσια. Το χαρτί τους δεν πρέπει να δίνει υπερβολικά την αίσθηση του λείου ή του γυαλιστερού. Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση και τις κάθετες γραμμές που υπάρχουν μεταξύ της γραμμής που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και του πολυψήφιου αριθμού. Εάν ξύσετε με το νύχι αυτές τις έντονες κάθετες γραμμές διαπιστώνετε έναν χαρακτηριστικό ήχο και μια ιδιαίτερη υφή. 

2. Έλεγχος με το μάτι: Ελέγξτε τη συνολική εμφάνιση της εικόνας. Στα γνήσια χαρτονομίσματα η εικόνα είναι καθαρή με έντονες αντιθέσεις, ιδίως όσον αφορά το αρχιτεκτονικό σχέδιο στην εμπρόσθια όψη. Η εικόνα δεν πρέπει να είναι θολή ή θαμπή. Κρατήστε το χαρτονόμισμα στο φως. Εμφανίζεται το υδατογράφημα, η ταινία ασφαλείας και ο ημιτελής αριθμός. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ορατά τόσο στην μία όσο και στην άλλη όψη. 

3. Εξέταση υπό γωνία: παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην πρόσθια όψη μπορείτε να δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα πάνω στο ολόγραμμα. Στην οπίσθια όψη, μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα (στα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ) ή τον αριθμό που αλλάζει χρώμα (στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ – αν έχετε δει ποτέ από κοντά τα τελευταία.