Καθημερινός αγώνας για τη ζωή στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα

Έναν ξεχωριστό αγώνα, αυτόν της ζωής κόντρα στον «εφιάλτη» των ναρκωτικών, δίνουν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας, αλλά και οι χρήστες που συμμετέχουν στα προγράμματα του οργανισμού... Τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες στο χώρο που στεγάζεται ο ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας, για την προσθήκη ακόμη μιας αίθουσας , που θα λύσει λειτουργικά προβλήματα, που υφίστανται, λόγω του ολοένα αυξανόμενου αριθμού χρηστών, που συμμετέχουν στα προγράμματα.
 «Αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών συνεχώς. Εξυπηρετούμε πάνω από 200 άτομα από όλους τους Νομούς της Ηπείρου και από την περιοχή της Βόνιτσας. Η δεύτερη αίθουσα που κατασκευάζεται τώρα και σύντομα θα είναι έτοιμη, θα λύσει πολλά προβλήματα λειτουργικά. Ήταν άλλωστε κάτι απαραίτητο, καθώς μετά το περασμένο καλοκαίρι οι χρήστες που ήθελαν να συμμετέχουν στα προγράμματά μας και ζήτησαν τη βοήθειά μας, αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια λίστα. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο έξω από τη λίστα με τα προγράμματά μας», εξηγεί στο www.atpreveza.gr ο υπεύθυνος της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα, Μιχάλης Σπυρέλης.
Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας λειτουργεί από το 2008 και είναι στελεχομένη από 2 γιατρούς, 4 νοσηλευτές, 4 θεραπευτές και 3 φύλακες (σύνολο 13 άτομα). Το προσωπικό κρίνεται από τον κ. Σπυρέλη επαρκές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει η μονάδα. Στην Πρέβεζα έχει παρατηρηθεί επίσης το φαινόμενο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πόλης, να γίνεται χρήση σε σημεία που συχνάζει κόσμος που κάνει τη βόλτα του. Ο κ. Σπυρέλης σχολιάζει σχετικά με αυτά τα κρούσματα: «Είναι αρκετοί οι χρήστες στο Νομό Πρέβεζας, που δεν παρακολουθούν τα προγράμματά μας. Εμείς λέμε σε εκείνους που έρχονται για βοήθεια στον ΟΚΑΝΑ να ενημερώνουν τους γνωστούς τους να έρθουν και αυτοί. Οι μετρήσεις που κάνουμε δείχνουν πως υπάρχει αποτελεσματικότητα. Το 1/3 -σύμφωνα πάντα με τις στατιστικές- ξεκόβει από τη χρήση ουσιών, το 1/3 βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και -δυστυχώς- το 1/3 δεν τα καταφέρνει. Τα χάπια έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα...», προσθέτει ο υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα.
Ο κ. Σπυρέλης ανέφερε ακόμη ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο και γενικότερα η Περιφέρεια Ηπείρου στήριξαν την προσπάθειά και το αίτημα του παραρτήματος Πρέβεζας για κατασκευή ακόμη μιας αίθουσας, ώστε να εξυπηρετηθούν λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού. Υπάρχουν βέβαια και σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός της μετακίνησης των χρηστών από άλλες πόλεις στην Πρέβεζα, για να συμμετέχουν στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. «Οι χρήστες έρχονται με λεωφορεία, γεγονός που είναι κοστοβόρο γι' αυτούς. Θα έπρεπε να μην πληρώνουν καθόλου ή να πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό. Είμαστε σε συζητήσεις με την Περιφέρεια, ώστε να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος για να μην πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί κάποια στιγμή όταν δεν έχουν χρήματα, δεν παρακολουθούν το πρόγραμμα και πέφτουν πάλι στα ναρκωτικά. Υπάρχει επίσης κίνδυνος όταν κινούνται με τα δικά τους αυτοκίνητα, να μην ξέρει κανείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται», επισημαίνει ο κ. Σπυρέλης.
Την κοινωνική αποστολή του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα, δυσχεραίνει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια κλειστή κοινότητα, που μπορεί να δώσει πολλά στον αγώνα κατά της απεξάρτησης. «Υπάρχουν μόνο τα προγράμματα για τα υποκατάστατα και τα στεγνά προγράμματα (έχει την ευθύνη το ΚΕΘΕΑ). Για τα τελευταία το ΚΕΘΕΑ ουσιαστικά σε παραπέμπει σε κλειστή κοινότητα στη Λάρισα, κάτι που δεν είναι καθόλου λειτουργικό για το σκοπό μας. Θα έπρεπε να είχαμε στην πόλη μας μια κλειστή κοινότητα», επισημαίνει ο κ. Σπυρέλης και υποστηρίζει: «Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λάθος να αποφασίζει ο χρήστης για το πρόγραμμα το οποίο θα ενταχθεί.Πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικό όργανο που θα συντονίζει καλύτερα την προσπάθειά μας, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».


πηγη : atpreveza.gr