Σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα στην Ιονία Οδό-Φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Ένα μεγάλο πιθάρι, ύψους 120 εκατοστών βρέθηκε στην περιοχή του Γοργομύλου, κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού.....


Το πιθάρι βρέθηκε σε καλή γενικά κατάσταση, με αποκολλημένο μόνο τον πάτο του.Παρουσία αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και με μέριμνα της κατασκευάστριας εταιρείας μεταφέρθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης, όπου και φυλάσσεται.

Ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησής του, ενώ συντηρητής αναμένεται να εξετάσει το περιεχόμενό του και να προχωρήσει στη διαδικασία χρονολόγησής του.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι πρόκειται για εύρημα της ελληνιστικής περιόδου και εικάζεται πως μπορεί να ήταν πίθος αποθήκευσης τροφίμων ή και τεφροδόχος ακόμη-ακόμη.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συνοδά ευρήματα στον ίδιο χώρο κι ας οργιάζουν οι φήμες περί σπαθιών και λογχών.

Σε αρκετή απόσταση απ΄ το τυχαίο αυτό εύρημα η αρχαιολογική υπηρεσία ερευνούσε από καιρό, απομεινάρια από μικρά κτίσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή του σχεδιαζόμενου κόμβου Τσαγκαροπούλου χωρίς να έχει προκύψει κάτι αξιόλογο.

Περίπου πέντε χιλιόμετρα πιο κάτω, στον άλλο σχεδιαζόμενο κόμβο, Αμμοτόπου, είχαν εντοπιστεί άλλα μικρά κτίσματα τα οποία αφού ερευνήθηκαν, καταχώθηκαν εντέλει χωρίς να γίνει γνωστό αν υπήρξαν σημαντικά ευρήματα.

Στον άξονα διέλευσης της Ιόνιας Οδού υπάρχει η αρχαία πόλη Όρραον, αλλά μέχρι στιγμής κανένα τυχαίο εύρημα από τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου δεν έχει σχετιστεί με την ύπαρξη των μολοσσών στην περιοχή.

Το τελευταίο εύρημα, το πιθάρι, αποτελεί το πιο εντυπωσιακό από τις μέχρι τώρα ανασκαφές, ασχέτως αν κρύβει και κάτι άλλο ή οδηγήσει και σε περαιτέρω έρευνες.



zougla.gr

http://www.mypreveza.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας