Πλούσια δράση του ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π. στα σχολεία του Νομού Πρέβεζας.

Πραγματοποιήθηκαν δράσεις, παρεμβάσεις, σεμινάρια για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στα περισσότερα σχολεία του Νομού αλλά και στα Δημοτικά Σχολεία Λούρου και Ωρωπού και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λούρου...



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών το ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π. θεωρεί σκόπιμο να αναφερθεί στην πλούσια δράση που ανέπτυξε κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2014 – Ιούνιος 2015. Πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις κυρίως στα σχολεία της Α/θμιας και Δ/θμιας του Νομού. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και δράσεις για γονείς και για την υπόλοιπη κοινότητα.

Στο χώρο της Α/θμιας υλοποιήθηκε, στην ΣΤ΄των Δημοτικών όλου του Νομού, το πρόγραμμα «Ένα Βήμα για Συζήτηση» που χειρίζεται θέματα σχετικά με τα αίτια της χρήσης ουσιών και κυρίως του τσιγάρου και αλκοόλ καθώς επίσης μιλάει και για την έννοια της εξάρτησης γενικότερα. Ακόμη πραγματοποιήθηκαν σε κάποια σχολεία παρεμβάσεις και σε μικρότερες τάξεις, κατόπιν αιτημάτων , αναφορικά με ζητήματα όπως η διαχείριση συγκρούσεων, η σχολική βία, η συνοχή ομάδας και άλλα.

Στο χώρο τώρα της Δ/θμιας έγιναν δράσεις σε όλες τις τάξεις των Γυμνασίων και στην Α΄τάξη των Λυκείων σε όλο το Νομό επίσης . Υλοποιήθηκαν προγράμματα όπως «Ο εθισμός στο διαδίκτυο» , «Είμαι και εγώ στην πρόληψη» , «Αξίες ζωής» και «Εξαρτήσεις και αίτια χρήσης ουσιών» . Στην Δ/θμια προέκυψαν και εδώ περαιτέρω δράσεις, κατόπιν αιτημάτων τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου.

Στους ίδιους χώρους πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και πιο συγκεκριμένα έγιναν δύο τέτοια στην Α/μια, ένα που αφορούσε στις εξαρτήσεις , στην αυτοεκτίμηση και στις διαπροσωπικές σχέσεις και ένα που αφορούσε στο πρόγραμμα «Κάπνισμα, όχι εμείς». Και τα δύο σεμινάρια διεξήχθησαν στην Πρέβεζα απευθυνόμενα σε όλους τους δασκάλους του Νομού. Στην Δ/θμια τώρα, έγιναν μονοήμερα σεμινάρια σε όλα τα σχολεία του κάθε Δήμου ξεχωριστά σε όλο τον Νομό. Τα θέματα προς συζήτηση με τους καθηγητές ήταν σχετικά με την επικοινωνία, την ενεργητική ακρόαση και τις εξαρτήσεις.

Υλοποιήθηκαν ακόμα πολλές δράσεις που αφορούσαν γονείς και εκπαιδευτικούς μαζί όπως στο 4ο , στο 5ο και στο 7ο Δημοτικό Πρέβεζας, κατόπιν αιτημάτων. Στην Φιλιππιάδα προέκυψε ομάδα γονέων μαθητών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συνεδρίες και φαίνεται να συνεχίζονται και το Σεπτέμβριο 2015.

Στην υπόλοιπη κοινότητα υλοποιήθηκαν ομιλίες στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού (φοιτητές και αξιωματικοί), σε γονείς και παιδιά του ΑΟ Πρέβεζας στην Θεοφάνειο αίθουσα, σε ιερείς απ’ όλο τον Νομό, στην Φιλιππιάδα σε στενή συνεργασία με την ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως & Πρεβέζης. Ακόμη έλαβε χώρα και μια ημερίδα με καλεσμένο τον ψυχίατρο και συγγραφέα κο Σιδέρη Νικόλαο, στο Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης. Απευθύνονταν στο ευρύτερο κοινό με θέμα «Παιδία και γονείς στην Ελλάδα της κρίσης».

Υλοποιήθηκε και αυτή με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και της Α/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης. Τέλος αξίζει να αναφερθεί και μια μαθητική έρευνα «ESPAD» σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το Πανεπιστήμιο Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στην Α1 Λυκείου του ΕΠΑΛ Πρέβεζας και στην Α1 του Δέσκειου Λυκείου Πάργας (τυχαία δειγματοληψία) . Αφορούσε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές σχετικά με τις ουσίες και το διαδίκτυο.

Για να θυμόμαστε: «’Όλες οι ημέρες ενάντια στις εξαρτήσεις» , «Όλες οι ημέρες στην πρόληψη», χτίζοντας προσωπικότητες και υιοθετώντας έναν υγιή τρόπο ζωής και σκέψης.

Σχολεία που συμμετείχαν:

Α/θμια: 10 Δημοτικά στην Πρέβεζα, 1 Λούρο, 1 Ωρωπό, 1 Σινώπη, 1 Θεσπρωτικό, 3 Φιλιππιάδα, 1 Νέα Κερασούντα, 2 Πάργα , 2 Καναλάκι, 1 Μεσοπόταμο

Β/θμια: 5 Γυμνάσια Πρέβεζας, 3 Λύκεια Πρέβεζας, Γυμνάσιο -Λύκειο Λούρου, Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσπρωτικού, 2 Γυμνάσια Φιλιππιάδας, 2 Λύκεια Φιλιππιάδας, Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 1 Γυμνάσιο Καναλακίου, 2 Λύκεια Καναλακίου, Γυμνάσιο – Λύκειο Πάργας

Σύνολο 45 σχολικές μονάδες. Το ΚΕ.ΠΡΟ.ΝΑ.Π. έδωσε το παρόν σε όλα τα παραπάνω σχολεία και σε κάποια από αυτά περισσότερο της μιας φοράς.

Πάνω από 1000 μαθητές – σπουδαστές επωφελήθηκαν από τις παρεμβάσεις μας. 200 και πλέον εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συμμετείχαν άμεσα αλλά και έμμεσα (μέσα στις τάξεις) στις δράσεις μας.


Ευχαριστούμε όλους που βοήθησαν στην προσπάθειά μας. Μαζί και την νέα χρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας