Συνέντευξη του προπονητή του Θρίαμβου Λούρου Άρη Φερεντίνου στο Prevezatoday

O Άρης Φερεντίνος, προπονητής του Θρίαμβου Λούρου, έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο prevezatoday.gr και στο Βασίλη Κούρκουλα. Ο κ. Φερεντίνος μιλώντας με ειλικρίνεια απάντησε με σχετική ευκολία σε όλες τις ερωτήσεις και μίλησε για όλους και για όλα...
αναλύοντας την προπονητική του πορεία, την κατάσταση της ομάδας και τον θεσμό του κυπέλλου.


1) Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε 2 λόγια για την προπονητική σας πορεία.

Τελειώνοντας τη Γυμναστική Ακαδημία και τη στρατιωτική μου θητεία, ξεκίνησα το 2002 και μέχρι το 2006 ήμουν γυμναστής και βοηθός προπονητή στον Αμβρακικό Βόνιτσας, κατακτώντας 2 πρωταθλήματα το 2003-2004 και το 2006-2007. Από το 2007 ξεκίνησα ως πρώτος προπονητής και έχοντας τελειώσει και τη σχολή της πιστοποίησης που έχει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία η ΕΠΟ, κάναμε 2 χρονιές με τον Αμβρακικό Βόνιτσας στη Δ Εθνική από το 2007-2009, μετά δούλεψα στο Β τοπικό της Αιτωλοκαρνανίας στην Πάλαιρο και στη συνέχεια, το 2010-2011 στον Τηλυκράτη Λευκάδος, χρονιά που ανεβήκαμε και κατηγορία, στην αρχή ως βοηθός προπονητή και ύστερα ως πρώτος προπονητής. Υπήρχε ένα διάλειμμα στους Σφακιώτες και στον Αμβρακικό ξανά το 2012 και τα δυο τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε (2013-2015) είμαι προπονητής στον Θρίαμβο Λούρου.


2) Τι σας ώθησε να γίνετε προπονητής ;

Στην αρχή οι σπουδές μου στη Γυμναστική ακαδημία και στη συνέχεια η αγάπη για το ποδόσφαιρο. Από την άλλη, ζούμε σε δύσκολες εποχές, όπου δεν υπάρχουν διορισμοί σε σχολεία και με τον ΑΣΕΠ με διαγωνισμούς και έτσι έπρεπε να ασχοληθώ με την προπονητική και εδώ και 12-13 χρόνια ασχολούμαι γενικά με το χώρο του ποδοσφαίρου.

3) Την προηγούμενη χρονιά που είχαμε μιλήσει, στη 10η αγωνιστική, βρισκόσασταν στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αυτή τη στιγμή οδεύουμε στην 22η αγωνιστική και η ομάδα σας παλεύει να μπει στην πεντάδα κια στα μπαράζ. Τι έχετε να πέιτε γι' αυτό ;

Κάναμε ένα καλό ξεκίνημα με την ομάδα να βρίσκεται έως την 11η αγωνιστική στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Μετά κάναμε κάποια λάθη ατομικά, αλλά γενικά πληρώσαμε το γεγονός ότι η ομάδα δεν έχει μικρούς, δεν έχει την πολυτέλεια, έχει 2-3 μικρούς και αυτό ήταν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που μας έδεσε τα χέρια. 'Ήρθε ο Δεκέμβρης, ενισχυθήκαμε, πήραμε 2-3 παιδιά, τα οποία βοηθάνε πολύ και κάνουμε ένα καλό δεύτερο γύρο. Το γεγονός μάλιστα ότι είμαστε στον τελικό του κυπέλλου μας δίνει ένα κίνητρο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι το καλοκαίρι.

4) Ο Θρίαμβος Λούρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα και παλεύει να μπει στα μπαράζ, ζώντας το όνειρο της ανόδου στη Γ Εθνική. Πιστεύετε ότι η ομάδα έχει το υλικό και κυρίως τις ψυχικές δυνάμεις να διεκδικήσει ως το τέλος το όνειρο αυτό ;

Ξεκινήσαμε με στόχο την είσοδό μας στην πεντάδα και πιστεύω ότι είμαστε μέσα στο στόχο αυτό. Δεν είχαμε επίσης στόχο το κύπελλο και είμαστε στον τελικό κυπέλλου. Πιστεύω ότι και τα δυο αυτά κίνητρα είναι σημαντικά για την πορεία της ομάδας. Έχουμε το υλικό, δουλεύουμε στο γήπεδο και πιστεύω ότι 9 παιχνίδια πριν το τέλος μπορούμε να διεκδικήσουμε και την είσοδο στην 5άδα. Δεν είναι αυτοσκοπός μας η άνοδος στη ΄Γ Εθνική. Είναι δύσκολες οι εποχές που δύσκολα θα βρείτε ομάδα να σας πει ότι έχει αυτοσκοπό την άνοδο αλλά πιστεύω ότι και στους δυο αυτούς στόχους μπορούμε να είμαστε μέχρι το τέλος μέσα και να παλέψουμε με όλη μας τη δύναμη.

5) Μιας και γνωρίζουμε ότι την περίοδο 2010-2011 βάλατε ένα λιθαράκι για την άνοδο του Τηλυκράτη για 1η φορά στα επαγγελματικά σαλόνια. Ποια είναι η συνταγή για να φύγει μια ομάδα από το τοπικό πρωτάθλημα και να σταθεί με αξιοπρέπεια στη Γ Εθνική ;

Θα ήθελα να μιλήσω γενικά, δε μπορώ να μιλήσω για τον Τηλυκράτη γιατί υπάρχει μια διοίκηση, η οποία είναι αυτή που βάζει τους στόχους. Η γνώμη μου είναι ότι για να φύγει μια ομάδα από το τοπικό πρωτάθλημα και να σταθεί με αξιοπρέπεια στη Γ Εθνική, πρέπει να εκφράζει όλο τον τόπο. Να υπάρχει δηλαδή μια σοβαρή διοίκηση, η οποία να βγάλει την ομάδα προς τα έξω, προς την πόλη και να γίνει η ομάδα της πόλης, να την αγαπήσει ο κόσμος και όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Το αγωνιστικό πλάνο είναι δεύτερο. Βασικά, μια ισχυρή διοίκηση που να βάλει στόχους, να υπάρχει μια <<υγεία>> στα οικονομικά και όλα τα άλλα έρχονται.

6) Περάσατε σαν ομάδα μια περίοδο δύσκολη, με αρνητικά και άτυχα αποτελέσματα, με κάρτες και με τραυματισμούς. Πόσο αυτό επηρέασε την ομάδα; Ήταν δύσκολη η επιστροφή στα θετικά αποτελέσματα ;

Κάναμε μέσα στο Δεκέμβρη άσχημα αποτελέσματα και μάλιστα κια στην έδρα μας και αυτό μας έριξε πολύ στην ψυχολογία. Έπρεπε να δουλέψουμε πολύ για να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Ο Λούρος είναι μια ομάδα, στην οποία ο κόσμος ανταποκρίνεται και έχει λαϊκό έρεισμα και ο μόνος τρόπος για να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο ήταν να δουλέψουμε πιο πολύ στο γήπεδο και να κερδίσουμε τα παιχνίδια γιατί ο κόσμος είναι με τα αποτελέσματα και με τις νίκες. Έπρεπε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας και το έχουμε καταφέρει μέχρι ενός σημείου αλλά βέβαια έχουμε δρόμο μπροστά.



7) Ποια είναι η συνολική εικόνα της ομάδας μετα κυρίως τη μεταγραφική περίοδο ; Πού βλέπετε να υστερεί και που να υπερτερεί αυτή τη στιγμή η ομάδα ;

Είμαι 2 χρόνια στον πάγκο της ομάδας και πιστεύω ότι το πρόσημο γενικά είναι θετικό και όχι αρνητικό. Πέρυσι κάναμε ένα πολύ καλό δεύτερο γύρο, φέτος μέχρι την 10η αγωνιστική ήμασταν πρώτοι, είμαστε επίσης στον τελικό κυπέλλου και στον στόχο της 5άδας. Γενικά είμαστε καλά. Το σοβαρότερο πρόβλημα μας είναι με τους μικρούς, τους οποίους δεν έχω επιλογές. Έχουμε 2-3 μικρούς στην ομάδα και τίποτα παραπάνω και υποχρεωτικά πρέπει να παίζουν οι δύο. Το άλλο πρόβλημά μας έχει να κάνει με τη συμμετοχή των παιδιών στις προπονήσεις, αφού δεν είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, είναι ερασιτέχνες και αναγκαστικά θα πρέπει να συνδυάσουν τη δουλειά τους και το ποδόσφαιρο. Αυτό μάλιστα είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του προπονητή όσον αφορά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

8) Σε ποιο σημείο δίνετε περισσότερη έμφαση στις προπονήσεις ;

Είναι δύσκολο το κομμάτι στο ερασιτεχνικό. Εμείς κάνουμε 4 προπονήσεις τη βδομάδα, προσπαθούμε να έχουμε ένα πλάνο σύμφωνα με τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσουμε και να φτιάξουμε μια ομάδα που θα έχει ένα αγωνιστικό πλάνο και ένα στόχο. Πιστεύω ότι δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στην τακτική της ομάδας, στο πως θα είμαστε στημένοι στο αγωνιστικό και στο επιθετικό κομμάτι αλλά και στο αμυντικό κομμάτι. Η τακτική είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.

9) Πιστεύετε ότι ο προπονητής << κάνει >> τους ποδοσφαιριστές ή οι ποδοσφαιριστές τον προπονητή ;

Μια σωστή χημεία μεταξύ των δυο, πιστεύω ότι θα ήταν το ιδανικό.

10) Ποιές είναι οι ικανότητες που θέλετε να έχει ένας παίχτης, ώστε να μπορείτε να τον ενσωματώσετε στην ομάδα σας ;

Η πιο σημαντική ικανότητα για εμένα είναι ο χαρακτήρας, τα άλλα τα αγωνιστικά είναι δεύτερα. Όταν υπάρχει ο χαρακτήρας πιστεύω ότι τα άλλα μπορούν να τον βελτιώσουν. Αν δεν υπάρχει ο χαρακτήρας όσο καλός ποδοσφιαριστής και αν είναι δε μπορεί να βοηθήσει την ομάδα γιατί το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ και όχι ατομικό.

11) Υπάρχει μια δυσαρέσκεια στην κοινωνία του Λούρου και όχι μόνο, για τη διαιτησία και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει κάποιες συγκεκριμένες ομάδες. Ο Θρίαμβος Λούρου έχει εκφράσει κατά καιρούς τα παράπονά του. Ποια είναι η γνώμη σας ; Ήταν μερικά σφυρίγματα ανασταλτικός παράγοντας ;

Σίγουρα αντιμετωπίσαμε ορισμένα προβλήματα με τους διαιτητές ειδικά στην έδρα μας. Πιστεύω όμως ότι στις δύσκολες εποχές που ζούμε με την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα να είναι ελάχιστη, ειδικά στα τοπικά πρωταθλήματα, το γεγονός ότι ο Λούρος μαζεύει αρκετό κόσμο, θα έπρεπε να το σεβαστούν και να έχει η ομάδα τον ανάλογο σεβασμό. Δε μπορώ όμως να πω ότι η διαιτησία μας έχει αδικήσει και έχει διαμορφώσει μια κατάσταση αλλά σίγουρα έχει παίξει σημαντικό παράγοντα.

12) Στις 4 Μαρτίου αντιμετωπίζετε στο Δημοτικό Στάδιο Πρέβεζας << Αθανασία Τσουμελέκα>>, την πρωτοπόρο ομάδα του βαθμολογικού πίνακα στον τελικό του κυπέλλου. Μιλήστε μας λίγο για το παιχνίδι αυτό.

Ο τελικός είναι μια γιορτή και εμείς είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να πάμε μετά από χρόνια την ομάδα στον τελικό του κυπέλλου. Πιστεύω ότι μας ταιριάζει ο τίτλος του αουτσάιντερ. Ο αντίπαλος θεωρητικά είναι καλύτερος από εμάς αλλά στο ποδόσφαιρο όπως γνωρίζετε καλά, δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Θα προετοιμαστούμε, θα κάνουμε το πλάνο μας και θα πάμε να παίξουμε ελεύθερα ώστε να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι.

13) Πώς βλέπετε το φετινό πρωτάθλημα; Είναι τόσο ανταγωνιστικό και ποιοτικό όσο περιμένατε ; Ποιες ομάδες θεωρούνται φαβορί για τα μπαράζ;

Ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα, ποιοτικό δε θα το έλεγα. Δεν έχει ποιοτικές ομάδες. Ανταγωνιστικό είναι από την πλευρά της βαθμολογίας, αφού υπάρχουν 8-9 ομάδες αυτή τη στιγμή, οι οποίες θα παλέψουν για την 5άδα. Επίσης υπάρχουν ομάδες που είναι ιστορικά σωματεία και είναι δυνατές στην ΕΠΣ αλλά δεν έχουν την παλιά αίγλη και τη δυναμική που είχαν κάποτε. Πιστεύω ότι οι 4 πρώτες ομάδες της 5άδας θα είναι ο Πανλευκάδιος, το Καναλάκι, η Πρέβεζα και ο Τηλυκράτης και η 5η θέση θα παιχτεί μεταξύ του Λούρου, της Ένωσης, της Πάργας και του Ωρωπού.



14) Τι σας απασχολεί περισσότερο στο σημερινό ποδόσφαιρο ;

Για μένα το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχει το ποδόσφαιρο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου. Το ποδόσφαιρο γνωρίζει μια απαξίωση από τον κόσμο και ειδικά οι τοπικές κοινωνίες δεν ενδιαφέρονται καθόλου γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα που αντιμετωπίζει και στη ζωή του. Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και ότι γίνεται στην κοινωνία θα γίνεται και στο ποδόσφαιρο, είναι φυσιολογικό. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα στο σπίτι του, στη δουλειά του, που έχει παρανοήσει τον χώρο του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι και έτσι πρέπει να το βλέπουμε.

15) Όπως γνωρίζουμε κατοικείται στη Βόνιτσα και είστε προπονητής εδώ και 13 χρόνια σε μια ιδιωτική επιχείρηση στην περιοχή, η οποία απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας. Ποιο είναι το πιο δύσκολο, να συνεργάζεστε με παιδιά μικρής ηλικίας ή με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ;

Έχω εδώ και 13 χρόνια που συνεργάζομαι με τον ιδιοκτήτη του Sports Cafe κ. Θανάση Μπαλιμπιώτη. Είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που απευθυνόμαστε σε παιδιά μικρής ηλικίας με κύριο σκοπό την διαπαιδαγώγησή τους. Δεν έχουμε αγωνιστικό τμήμα, δε συμμετέχουμε σε κάποιο πρωτάθλημα αλλά γίνεται μια πολύ καλή και ποιοτική δουλειά όσον αφορά τις μικρές ηλικίες. Πιστέψτε με είναι πιο δύσκολο να απευθύνεσαι σε μικρά παιδιά και να δουλεύειες με μικρά παιδιά παρά με επαγγελματίες. Είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστείς γιατί όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, με διαπαιδαγώγηση, με κοινωνικοποίηση και γενικά με παιδεία, πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο μορφωτικό επίπεδο. Αυτός που κάνει τον προπονητή σε ακαδημίες πρέπει να είναι παιδαγωγός, να είναι ένας άνθρωπος που έχει τελειώσει μαι σχολή, ένας πραγματικός προπονητής γιατί η παιδική ηλικία και η ψυχολογία είναι εύθραυστη, πρέπει να ξέρεις πως να την διαχειριστείς.

16) Αρκεί πιστεύετε η σωστή τακτική για να καθιερώσει έναν προπονητή στις συνειδήσεις των φιλάθλων; Τι έχετε να πείτε στον φίλαθλο κόσμο ;

Η δουλειά του προπονητή είναι πολύ δύσκολη και γνωρίζει απαξίωση. Ο σωστός προπονητής πρέπει να είναι και σωστός στην τακτική και παιδαγωγός και ψυχολόγος και δάσκαλος, πρέπει να έχει πολλά. Πιστεύω ότι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Ο φίλαθλος απ' έξω δεν ξέρει ο προπονητής τι προβλήματα μπορεί να έχει όλη τη βδομάδα και έρχεται στον αγώνα και τον κρίνει μόνο με βάση το αποτέλεσμα. Ο φίλος του προπονητή είναι μόνο το αποτέλεσμα, αν κερδίσει η ομάδα είναι όλα καλά και για τον προπονητή και για τους παίχτες, αν χάσει η ομάδα φταίει ο προπονητής. Να ξέρετε ότι μια ομάδα που θα αλλάξει 3-4 προπονητές μέσα στη χρονιά δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.


πηγη: prevezatoday.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας