Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό στη Ν. Σαμψούντα.

Ενημέρωση για τον καταρροϊκό πυρετό που το τελευταίο διάστημα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και ειδικότερα της Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ν. Σαμψούντας, από την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Πρέβεζας...

Στην πρόσκληση που απεύθυναν οι αρμόδιες αρχές της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Πρέβεζας ανταποκρίθηκαν αρκετοί κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή. Η ενημέρωση έγινε από τους κτηνιάτρους Θεοφάνη Φάη και Παναγιώτη Παπουτσή, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του τμήματος Γιάννης Αυγέρης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας και Ζηρού κ.κ Μπαΐλης και Καλαντζής, ο Αντιδήμαρχος Ζαλόγγου Κώστας Ματέρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχης Μπρούβας και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του δήμου σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Ευάγγελος Συγκούνας. Στον χαιρετισμό που απεύθυνε ο δήμαρχος Πρέβεζας ζήτησε από όλους την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Οι κτηνίατροι έδωσαν συμβουλές για τα συμπτώματα της νόσου η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε μέσω της κατανάλωσης γαλακτομικών προϊόντων ή κρέατος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των εντόμων μέσω των οποίων μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός. Ο κ. Καχριμάνης παρότρυνε τους παραγωγούς να λάβουν μέτρα για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων, χρησιμοποιώντας ακόμη και παραδοσιακές μεθόδους, ενώ ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους προκειμένου να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σύσκεψη για το θέμα στην Αθήνα.

Τέλος ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την παρασκευή εμβολίου το οποίο όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Μεσογείου έλυσε το πρόβλημα του καταρροϊκου πυρετού. Την ίδια στιγμή σε απόφαση ορισμού ζώνης προστασίας γύρω από τα Φλάμπουρα προχώρησε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας μετά την εμφάνιση καταρροϊκού πυρετού σε μονάδα εκτροφής βοοειδών στα Φλάμπουρα. Θέτοντας σε "καραντίνα" την ευρύτερη περιοχή σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα καταγράφονται άμεσα όλες οι μονάδες στις οποίες εκτρέφονται ζώα ευαίσθητα στον καταρροϊκό πυρετό, ενώ απαγορεύεται και η έξοδος ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε Πρέβεζας. Η εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις Κτηνιατρικές Αρχές με την βοήθεια των Αστυνομικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, ενώ οι παραβάτες διώκονται από τον Ποινικό Κώδικα.







ΔΡΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας