Καταγγελία για εγκλήμα κατά του Αχέροντα από απόφαση της Περιφέρεια Ηπείρου

Εγκλήμα κατά του Αχέροντα η απόφαση της Περιφέρεια Ηπείρου για το βιολογικό Καναλακίου-Αμμουδιάς –Βαλανιδορράχης στο Δήμο Πάργας όπου μία αποστραγγιστική τάφρος θα καταλήγει στον Αχέροντα...




Με ανακοίνωσή της στο Fanaripress.gr η Δημοτική κίνηση «Δυνατά για μια Νέα Αρχή» καταγγέλλει ότι μετά την πρώτη απόφαση της περιφέρειας για διάθεση των λυμάτων του βιολογικού Παραμυθιάς στον Κωκυτό παραπόταμο του Αχέροντα, έρχεται νέα απαράδεκτη πρότασή της:
Προτείνει ως τελικό αποδέκτη του βιολογικού Καναλακίου-Αμμουδιάς –Βαλανιδορράχης, μία αποστραγγιστική τάφρο μήκους λίγων εκατοντάδων μέτρων η οποία καταλήγει στον Αχέροντα!!

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: Η απόφαση αυτή είναι εγκληματική, διότι αντί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για την περιοχή και να λύσει το οξύτατο πρόβλημα των λυμάτων, την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Επιπλέον είναι απαράδεκτη διότι, στερείται σοβαρής επιστημονικής αντιμετώπισης. Επειδή σε μια ανακοίνωση δεν μπορεί να γίνει ανάλυση όλων των ατοπημάτων της απόφασης, επισημαίνουμε επιγραμματικά κάποια από αυτά.

1. Το σημείο απόληξης των λυμάτων απέχει :

i) Λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρο του Νεκρομαντείου.

ii) Είναι πολύ κοντά, σε απόσταση μόλις 2 ΚΜ από τις εκβολές του Αχέροντα όπου ευρίσκεται το παραλιακό τουριστικό χωριό Αμμουδιά.

2. Η περιοχή χαρακτηρίζεται σαν «Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».

3. Οι εκβολές ανήκουν στην κατηγορία «Φύση 2000»

4. Τα βαθύπεδα Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης είναι χαρακτηρισμένα ως υδροβιότοποι και καταφύγια πουλιών.

5. Σε προηγούμενη απόφαση, (ΑΔΑ: 4ΑΣΦ7Λ9-Ξ6Φ) στη 3η σελίδα διαβάζουμε επί λέξει: «Να τοποθετηθεί ειδική σήμανση με την οποία θα απαγορεύεται η αλιεία σε ακτίνα 300 μέτρων και η κολύμβηση σε ακτίνα 200 μέτρων από το σημείο εκβολής των λυμάτων».

Δεδομένου ότι, ο Αχέροντας φέρει ήδη μεγάλο μικροβιακό φορτίο, τόσο ώστε οι επιστήμονες να διαπιστώνουν με έκπληξη ότι: «ο Αχέρων είναι περισσότερο μολυσμένος από τον Καλαμά ». Συγκεκριμένα βρέθηκαν στελέχη σαλμονέλας, ανθεκτικά σε ισχυρά αντιβιοτικά. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε τις συνέπειες επιπλέον επιβάρυνσης.

Η κοιλάδα του Αχέροντα εκπέμπει Σ .Ο .Σ
Τα εγκλήματα κατά του Αχέροντα τείνουν να γίνουν κατά « συρροήν» και συνεχή.

Το επιχείρημα ότι η επεξεργασία των λυμάτων είναι τρίτου βαθμού δεν σημαίνει ότι τα λύματα  πρέπει να πέφτουν σε κατοικημένη περιοχή. Εξάλλου  ελλοχεύει πάντα  ο κίνδυνος του ατυχήματος. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω αποφάσεων της περιφέρειας θα είναι η περαιτέρω επιβάρυνση  του ποταμού. Η μόλυνση  εγκυμονεί α) τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων β) οδηγεί σε υποβάθμιση της περιοχής και άρα σε υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος .

Το ευαίσθητο και επιβαρυμένο πια, οικοσύστημα της περιοχής θα υποβαθμιστεί  ακόμη περισσότερο.

Η δημοτική κίνηση «Δυνατά  για μια Νέα Αρχή» πιστεύει  ότι:

Η μόνη σωστή και άρα η μόνη αποδεκτή λύση είναι:

Ο τελικός αποδέκτης να είναι η θάλασσα και σε απόσταση που καθορίζουν οι υγειονομικοί κανόνες .

Σύμφωνους μας βρίσκει  η πρόταση τα λύματα να μεταφερθούν μέσω της περιφερειακής τάφρου του βαθυπέδου της Αμμουδιάς και μέσω της υπάρχουσας σήραγγας  στην θάλασσα με αγωγό.

Με πλήρη επίγνωση για την σοβαρότητα των θεμάτων που θίγουμε θέλουμε να τονίσουμε ότι,  εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Περιφέρειας, και ο τελικός αποδέκτης των λυμάτων να είναι ο Αχέροντας, τότε

1.   Νομιμοποιείται το προηγούμενο έγκλημα διαθέσεως των λυμάτων της Παραμυθιάς μέσω του Κωκυτού στον Αχέροντα

2.   Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για οποιαδήποτε αυθαιρεσία,  στην ήδη ευαίσθητη και επιβαρυμένη κοιλάδα του Αχέροντα

 ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ  ΠΕΡΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ  ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ. Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ  ΚΟΣΤΟΣ  ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΓΚΡΙΣΙΜΑ ΜΕΓΕΘΗ

Καλούμε:

1.    Το δημοτικό συμβούλιο να μην συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση.

2.    Οι υγειονομικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.

3.    Η Αρχαιολογική υπηρεσία να τοποθετηθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Η δημοτική κίνηση «Δυνατά για μια Νέα Αρχή» δηλώνει ότι θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις, για να ματαιωθεί το σχεδιαζόμενο νέο έγκλημα κατά της κοιλάδας του Αχέροντα, και δεν θεωρεί ότι το θέμα τελικού αποδέκτη των λυμάτων της Παραμυθιάς είναι τετελεσμένο γεγονός

ΚΑΛΟΥΜΕ:

Τους κατοίκους της περιοχής σε

 Αγωνιστική Επαγρύπνηση και Ετοιμότητα

Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία ανταλλαγής απόψεων, με αρμόδιους φορείς,  ειδικούς επιστήμονες και τους πολίτες για την οποία θα ενημερώσουμε.





ΓΙΑ  ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΡΑΠΤΗΣ  ΘΑΝΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας