Τέλος εποχής για την αγροτική αγορά

Το εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα των αγροτών της Πρέβεζας, η ίδρυση και λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς, λαμβάνει τέλος, εξ αιτίας της ολιγωρίας τόσο του αρμόδιου υπουργείου όσο και του Δήμου Πρέβεζας. Τα προβλήματα....
με την αδειοδότηση ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Οι αδειοδοτήσεις δεν υπήρχαν, τα πρόστιμα έπεφταν βροχή και ο δήμος αρνούνταν να αναλάβει τις ευθύνες του.

 Το τελευταίο Σάββατο, οι αγρότες- παραγωγοί, δεν πούλησαν στην αγορά, κράτησαν κλειστούς τους πάγκους και οι ίδιοι είναι πλέον σε αδιέξοδο. Έτσι κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας προκειμένου να συναντηθούν με τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου και να του εκθέσουν για μια ακόμη φορά το πρόβλημά τους. 

Οι προσπάθειες να παραβρεθούν και άλλοι εκλεγμένοι στην συνάντηση δεν απέδωσε ενώ ούτε ο δήμαρχος της Πρέβεζας παρευρέθη. Στην συνάντηση ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε ποτέ αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά παρ' όλα αυτά καταβλήθηκαν προσπάθειες έτσι ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα και τα αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους οπωροπώλες και τους παραγωγούς με τους πρώτους να καταγγέλλουν συνεχώς.

 Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε παλιόχαρτο την επιστολή που είχε σταλεί και υπογραφεί προεκλογικά από τον Γ.Γ. του Υπουργείου με την οποία επέτρεπε στους αγρότες παραγωγούς να συνεχίσουν στην αγορά. Μάλιστα σε αυτήν την επιστολή βασίστηκαν όχι μόνο ο δήμος, αλλά και οι αγρότες, κάτι το οποίο όπως φάνηκε εκ των αποτελεσμάτων ότι δεν ίσχυε, αφού τα πρόστιμα έπεφταν βροχή, με τους αγρότες να ζουν με τον φόβο των προστίμων και την δημοτική αρχή και εκπροσώπους της να συμβουλεύουν τους αγρότες να πληρώσουν τα πρόστιμα και να ζητήσουν το δίκιο τους δικαστικά. «Με την πλάτη την δικιά σας δεν μπορεί να κάνει ο καθένας πολιτική» τόνισε ο Αντιπεριφέρειάρχης Πρέβεζας απευθυνόμενος στους αγρότες και συνέχισε «δεν μπορεί η μη ύπαρξη νόμου να στηριχθεί σε ένα παλιόχαρτο. Και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα. Με την δημοτική αρχή να λέει να πληρώσουν τα πρόστιμα που θα τους επιβληθούν και μετά να προσφύγουν στα ειδικά δικαστήρια. Αυτό σημαίνει ότι το χαρτί αυτό είναι κουρελόχαρτο. Γιατί αν δεν ήταν κουρελόχαρτο δεν θα έμπαιναν τα πρόστιμα».

 Ο κ. Ιωάννου επέρριψε ευθύνες στην δημοτική αρχή λέγοντας ότι «εφόσον είδε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα την πρώτη φορά θα έπρεπε να προχωρήσει και να προτείνει άλλη λύση» «Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σήμερα είναι κάτι που το είχα προβλέψει γιατί δυστυχώς όσα τους είχα πει ότι πρέπει να γίνουν τους προηγούμενους μήνες δεν εισακούσθηκα πουθενά» τόνισε ο κ. Ιωάννου μιλώντας στα τοπικά μέσα και συνέχισε: «Όπως γνωρίζετε δεν είναι αρμοδιότητα δική μας το θέμα αυτό. Παρ όλα αυτά όπως και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα στο νομό που δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα έχω αποφασίσει να ασχολούμαι γιατί είναι μέσα στο νομό μας και θέλω να προσπαθώ να δώσω λύσεις. Είχα πει, τουλάχιστον μέχρι να υπογραφεί η ΚΥΑ να ιδρυθεί η λαϊκή αγορά με δέσμευση δική μου ότι δεν θα προκήρυσσα τις θέσεις των επαγγελματιών. 
Άρα θα ήταν μια αγορά αγροτών και μόνο η λαϊκή αγορά. Παρ όλα αυτά δεν εισακούσθηκα και φθάσαμε στο σημερινό γεγονός το οποίο φαίνονταν ότι θα γίνει γιατί η αγορά όπως γνωρίζεται όλοι είναι παράνομη.»

 Το υπουργείο υγείας Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης φάνηκε κατώτερο των περιστάσεων, τόνισε ο κ. Ιωάννου επισημαίνοντας ότι δύο χρόνια έκανε να βγάλει τον νόμο για τις αγροτικές αγορές ενώ τις είχε διαφημίσει και ο νόμος είναι λειψός γιατί λείπει η ΚΥΑ που εδώ και μήνες δεν έχει εκδοθεί με αποτέλεσμα η αγορά των αγροτών να είναι στον αέρα. «Εμείς λοιπόν στην συγκεκριμένη φάση, ενόψει του νόμου που βγήκε στις 15 Μαΐου ο οποίος δημιουργεί άλλα τεράστια προβλήματα στους αγρότες και στο υπαίθριο εμπόριο και στους παραγωγούς για να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ζητάμε από το υπουργείο να εκδώσει πρώτον την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αγροτικές αγορές, δεύτερον να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση με την οποία προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο συστήνονται οι επιτροπές για τις λαϊκές αγορές και τρίτον να πάρει πίσω τον νόμο που καταργεί το προεδρικό διάταγμα του 2005 όσον αφορά το υπαίθριο εμπόριο για τους αγρότες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου. Και ο κ. Ιωάννου και ο Περιφέρειάρχης αλλά και ο βουλευτής της Πρέβεζας κ. Τσουμάνης έχουν στείλει υπόμνημα στο οποίο ζητούν τα παραπάνω ενώ την Τετάρτη ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Βαγενάς, έχει σύσκεψη με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. «Από εκεί και πέρα και εγώ και ο Περιφερειάρχης θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να πιέσουν για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Ιωάννου.



epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας