Ανεκμετάλλευτος θησαυρός τα πέτρινα γεφύρια

Έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό αποτελούν τα πέτρινα γεφύρια του Νομού Ιωαννίνων, πολλά από τα οποία δεν έχουν καν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατά συνέπεια όχι μόνο δε μπορούν να αναδειχθούν, αλλά κινδυνεύουν να χαθούν στο πέρασμα του χρόνους λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας έστω και στοιχειώδους συντήρησης....


Δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής των προηγούμενων αιώνων, δεκάδες πέτρινα γεφύρια της περιοχής παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους, καθώς δεν υπάρχουν στους χάρτες με τα αξιοθέατα του τόπου, αλλά ούτε και στους καταλόγους των υπηρεσιών.


Πέντε τέτοια γεφύρια ανέλαβε να βγάλει από την αφάνεια ο Δήμος Κόνιτσας σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου. Ο λόγος για τα πέτρινα γεφύρια από την Αγία Βαρβάρα μέχρι τον Πύργο Κόνιτσας και τον Αμάραντο, κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού που βρέθηκε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα λόγω των προτάσεων για μεταφορά των νερών του για τις ανάγκες του λεκανοπεδίου.

Με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Κατερίνας Τσούβαλη, πριν λίγες ημέρες η αρχιτέκτων της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου Αλίκη Λύτρα προχώρησε στην καταγραφή και αποτύπωση του Γεφυριού της Σμίξης, ενώ την Τετάρτη οργανώθηκε διάσχιση μονοπατιού από Αγία Βαρβάρα ως τον Πύργο, προκειμένου να αποτυπωθούν και τα Γεφύρια του Μύλου, του Όρλα, του Ζιάσακα και του Γιάτσι.


Πρώτος στόχος είναι η στερέωση του γεφυριού της Όρλας, ενός δίτοξου γεφυριού, από το οποίο όμως σήμερα μένει όρθιο μόνο το ένα τόξο. Ο κίνδυνος κατάρρευσης οδήγησε στην ενεργοποίηση του Δήμου Κόνιτσας, καθώς για την ένταξή του έργου στερέωσης σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα απαιτείται ο χαρακτηρισμός του.

Ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο να προχωρήσουν οι ενέργειες και για τον χαρακτηρισμό και των άλλων τεσσάρων γεφυριών, καθώς στόχος είναι όχι μόνο η διάσωση, αλλά και η ανάδειξη τους.
Σε δεύτερο επίπεδο στόχος είναι η ανάπτυξη μιας πεζοπορικής διαδρομής και για το λόγο αυτό υπήρξε αυτοψία της διαδρομής που συνδέει τα τέσσερα πέτρινα γεφύρια, με τη συμμετοχή ειδικών και αποτύπωση με GPS. «Πρόκειται για ένα θαυμάσιο παραποτάμιο οικοσύστημα. Ένα πραγματικό μνημείο της φύσης», τόνισε η κα. Τσούβαλη.


ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ

http://www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας