Κοινό μέτωπο στήριξης των κτηνοτρόφων

Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να ζητήσει από την διοίκηση της ΑΒΓΗ ΔΩΔΩΝΗ να τηρήσει τα συμφωνηθέντα κατά την εξαγορά της εταιρείας και να εξοφλήσει τους παραγωγούς...
Την απόφαση, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ακολουθούνταν μέχρι πέρυσι, ως προς τις τιμές, την άμεση καταβολή των οφειλομένων, την εκκαθάριση και τις προκαταβολές, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί δέσμευση της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας κατά την εξαγορά της εταιρείας, έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του το βράδυ της Πέμπτης. 
Η σύνταξη της τελικής πρότασης έγινε κατόπιν αποδοχής της σχετικής διατύπωσης του περιφ. Συμβούλου της παράταξης ΑΥ.ΡΙ.Ο Γ. Παπαδημητρίου.
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης κινήθηκαν σε τέσσερις άξονες: 
Να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.
Η στήριξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο σχετίζεται με τη ΔΩΔΩΝΗ και με την επαναλειτουργία της ΖΩΔΩ.

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για έγκαιρη πληρωμή του εισκομιζόμενου γάλακτος – να διατηρηθούν οι τιμές και να καταβληθούν προκαταβολές, μέτρα που είναι αναγκαία για την προμήθεια των εφοδίων. 
Οι πιστωτικοί φορείς πρέπει να διευκολύνουν και να ενισχύουν τη θέση όλων των επιχειρήσεων. 
Επίσης, παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Άρτας και Πρέβεζας Β. Ψαθάς και Στρ. Ιωάννου αντίστοιχα. Ο κ. Ψαθάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, να προωθήσει την αξιόλογη πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τη δημιουργία σχήματος λαϊκής βάσης για την εξαγορά της «ΔΩΔΩΝΗΣ». «Τότε πολλοί από εδώ ήταν αρνητικοί. Άσκησαν ισοπεδωτική κριτική. Αναρωτιέμαι, γιατί σώνει και καλά να ταυτιστούμε με τις Ενώσεις; Έχουμε κάθε δικαίωμα να κρίνουμε ως απλοί πολίτες τους συνεταιρισμούς και σήμερα όλοι σχεδόν είναι αρνητικοί με την πορεία τους, ενώ όπως έχει διαμορφωθεί το συνεταιριστικό κίνημα, μας κάνει να είμαστε καχύποπτοι απέναντί του».


Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είδα κλίμα συνεργασίας από τους κτηνοτρόφους. Λυπάμαι για τη στάση της Αντιπολίτευσης, που επιχείρησαν να ρίξουν ευθύνες για την πώληση της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στον Περιφερειάρχη. Είναι γνωστό όμως ότι πάλεψε για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της, καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις. Αυτό όμως είναι αντιληπτό ότι γίνεται για να μεταφέρουν κάποιοι τις δικές τους ευθύνες. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν ομόφωνο ψήφισμα και πρέπει να σταματήσει να ρίχνει ευθύνες ο ένας στον άλλο».
Η αρχή της συνεδρίασης έγινε με τον περιφερειακό σύμβουλο της «ΑΡ.ΠΗ» Νίκο Ζήκο να εισηγείται την υιοθέτηση της πρότασης για κοινό ψήφισμα του Σώματος, που θα ζητά από τη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ την τακτοποίηση των υποχρεώσεών της προς τους παραγωγούς και ακόμη τη συγκρότηση διαπαραταξιακής Επιτροπής, με την εκπροσώπηση και κτηνοτρόφων, που θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ. 
Το λόγο πήραν στη συνέχεια εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, όπως ο Μιχ. Τζίμας και ο Γ. Δεκόλης, από την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, που περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές που ζει ο Ηπειρώτης κτηνοτρόφος, αδυνατώντας να ταΐσει τα ζώα του.
Τον χαρακτηρισμό «τζάμπα μάγκες» χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χριστόδ. Μπαλντογιάννης για τη νέα ιδιοκτησία της εταιρείας.

Επίθεση Καχριμάνη σε Τσαυτάρη
Ιδιαίτερο σημείο της εισαγωγικής τοποθέτησης του Αλ. Καχριμάνη, ήταν η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρη, με αφορμή και την προ ημερών επίσκεψή του στην περιοχή.
«Ήρθε στην Άρτα και όχι στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, γιατί δεν είμαι αρεστός. Να το καταλάβει όμως και αυτός και η κυβέρνηση, ότι εάν δεν ανταποκριθούν στις ανάγκες της κτηνοτροφίας, δεν έχουν μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι Κ. Κωτσαντής και Γ. Παπαδημητρίου από την πλευρά τους στάθηκαν στη μη υλοποίηση των αρχικών δεσμεύσεων της νέας διοίκησης περί της ενίσχυσης της ζώνης γάλακτος και της ανάπτυξης της εταιρείας.
Κριτική Αργύρη σε Καχριμάνη 
και κτηνοτρόφους

Στο ίδιο κάδρο έβαλε ο Ευαγ. Αργύρης τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και κάποιους συνδικαλιστές κτηνοτρόφους, που όπως είπε, είχαν και έχουν ακόμη, αναθέσει στον πρώτο, το ρόλο του μεσίτη, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα που υπάρχουν με τις πληρωμές.
«Τι θα πει ένα ακόμη ψήφισμα; Τι να τους καλέσουμε με αυτό; Να μην παρανομούν; Και για τις άλλες επιχειρήσεις, που δεν πληρώνουν τι θα κάνουμε; Άλλο ψήφισμα;», σημείωσε.
Γεμάτη αιχμές όμως ήταν και η τοποθέτηση του Μιχ. Κασσή, για τους Ευαγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, που όπως είπε, ουδέποτε τοποθετήθηκαν για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗ.
«Απαιτείται συγκεκριμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που να λέει, ότι η διοίκηση βάσει του συμφωνητικού της αγοραπωλησίας της εταιρείας υποχρεούται να εφαρμόζει εκείνα για τα οποία η ίδια δεσμεύθηκε. Και περισσότερο αυτή η απόφαση να απευθύνεται στον φίλο μου τον Βαγγέλη το Βενιζέλο και τον Κουβέλη, που δε μίλησαν ποτέ για τη ΔΩΔΩΝΗ», τόνισε ο κ. Κασσής, ζητώντας παράλληλα και την καταδίκη της διοίκησης για την φημολογούμενη επιχείρηση ποινικοποίησης του συνδικαλισμού σε κτηνοτρόφους – εισκομιστές γάλακτος. 
Εξάλλου, η περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» Αθ. Ιωάννου τόνισε, πως «η ΔΩΔΩΝΗ έπεσε θύμα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης, ξεπουλήθηκε για να λέει η κυβέρνηση ότι φέρνει επενδυτές και κερδίζει λεφτά για το κράτος. Πέρα από τα πενιχρά για το μέγεθος της βιομηχανίας έσοδα για το κράτος, το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί μονοπωλιακή σχεδόν κατάσταση στην αγορά γάλακτος και αυτή να την ελέγχει ένας ιδιώτης, με άγνωστη ακόμα την προέλευση των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για να την εξαγοράσουν. Βάλαμε δηλαδή ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα».
Από την πλευρά του ο περιφ. σύμβουλος Πρέβεζας Κ. Αρβανίτης τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στην εταιρία και να υπάρξει από πλευράς των υπηρεσιών της περιφέρειας αυστηρότατος έλεγχος ώστε να μην υπάρξει νόθευση της πρώτης ύλης με άλλο εισαγόμενο προϊόν που θα αποτελούσε θεμέλια βόμβα στην εμπορική αξία των τελικών προϊόντων που διατίθενται στην κατανάλωση και στο όνομα που κατέκτησαν στην αγορά.
«Να συνεργαστούμε ως Περιφέρεια στη βάση της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων από το ΠΕΠ της τρέχουσας και της νέας περιόδου, για να προωθήσουμε με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ένα «σύμφωνο συνεργασίας ποιότητας» με τη ΔΩΔΩΝΗ και τις άλλες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Ηπείρου ώστε να διασφαλίσουμε τα ελάχιστα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος με κύρια προϋπόθεση την 100% χρησιμοποίηση Ηπειρώτικου γάλακτος προκειμένου να στηριχθούν από την Περιφέρεια και ταυτόχρονα να στηριχθεί και ο Ηπειρώτης παραγωγός».



Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας