H 25χρονη Ελληνίδα της NASA που μας απογειώνει


Μπορεί η 25χρονη Θεσσαλονικιά να βγάζει το «μεροκάματο» εξερευνώντας την επίδραση της κοσμικής ακτινοβολίας στο νευρικό σύστημα των αστροναυτών, αλλά εμείς θέλουμε να εστιάσουμε στην επίδραση που έχει στα δικά μας τα νεύρα....

 
Την πρώτη φορά που διάβασα για την βράβευση της πρώην βολεϊμπολίστριας του Ηρακλή ως επιστήμονα της χρονιάς στα FDM Everywoman In Technology Awards νόμιζα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα.
Όχι μόνο το βιογραφικό της είναι «τούμπανο» σε σημείο γελοιότητας (στα 21 της κατασκεύασε την πρώτη τεχνητή τραχεία, στα 22 της ίδρυσε την εταιρεία «Μεταμοσχεύσεις χωρίς Δότες» και πλέον περνάει έξι μήνες τον χρόνο στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις και έξι μήνες στην Ακαδημία της NASA), αλλά εμφανισιακά θυμίζει κάποια Χολιγουντιανή ηθοποιό που την έχουν επιλέξει να παίξει την επιστήμονα.
Όπως π.χ. η Denise Richards ως η πυρηνικός επιστήμονας Christmas Jones στο The World is not enough ή η Jennifer Connelly ως Betty Ross στο Hulk. Με την τελευταία να της ταιριάζει προφανώς καλύτερα ως φισίκ, χρώματα και ιδιοσυγκρασία.
 
«Υπάρχει ένα γνωμικό που επισημαίνω πάντα σε όσους έχουν απογοητευτεί από τις αντιξοότητες.'Κυριαρχεί αυτός που κυριαρχεί στον εαυτό του'. Γιατί αν δεν εκτιμήσεις τον εαυτό σου, δεν θα μπορέσεις να δημιουργήσεις κάτι σημαντικό. Έτσι η ζωή μετατρέπεται σε μια χαμένη ευκαιρία και έναν εφιάλτη του οποίου απλώς περιμένεις το τέλος»
 
Όμως η απόφοιτος του τμήματος βιοϊατρικής του πανεπιστημίου της Στερεάς Ελλάδας (και πρωτοπόρος στην τεχνολογία της αναγεννητικής ιατρικής) είναι υπαρκτό πρόσωπο. Ενώ μέσα σε όλα αυτά που προανέφερα προλαβαίνει να ταξιδεύει τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο σε περιοχές που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, όπως π.χ. η Ουγκάντα ή το Περού όπου παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίου ανθρώπινων οργάνων.
 
Ο πραγματικός όμως λόγος που μιλάμε για αυτή είναι επειδή κάνει μια από τις πιο κουλ δουλειές του πλανήτη καθώς είναι μέλος της Ακαδημίας της Αμερικανικής Εταιρείας Διαστήματος, της NASA. Συγκεκριμένα εργάζεται στον Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Άρη και πειραματίζεται με τη δημιουργία τεχνητών ανθρώπινων οργάνων σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας (κάτι που επιταχύνει δραστικά την διαδικασία σύστασης ιστών).
 
«Κάθε πρωί, πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό μου στη NASA, βλέπω το σήμα της στον τοίχο της εισόδου και ακόμα δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως εργάζομαι εκεί»
 
Ουσιαστικά η «ωραία Ελένη» αποτελεί το τυράκι για να κάνουμε, σε αυτή την αφιερωμένη στο διάστημα εβδομάδα του ONEMAN, αναφορά σε όλους τους Έλληνες που έχουν βάλει την σφραγίδα τους στην NASA. Κατασκευάζοντας όργανα, διευθύνοντας αποστολές, χαρτογραφόντας το διάστημα ή γεμίζοντας τον Άρη και τους υπόλοιπους πλανήτες με ελληνικά ονόματα.
Ξεκινώντας από τον Γρεβενιώτη Θανάση Οικονόμου, κορυφαίο Έλληνα αστροφυσικό και επιστημονικό συνεργάτη της ΝΑSΑ που σχεδίασε -μεταξύ άλλων- συσκευές για τα ρομπότ "Spirit" και "Οpportunity", που εξερευνούν την επιφάνεια του Άρη. Μετατρέποντας, ουσιαστικά, τον κόκκινο πλανήτη σε ελληνική παροικία, καθώς επιμείνει να βαπτίζει περιοχές με ονόματα όπως «κρατήρας Σαντορίνη», «πεδιάδα Λασίθι», «κοιλάδα Καλαβρύτων». Έναν άνθρωπο με τεράστιο κύρος και εμπειρία που έζησε από κοντά την κατάκτηση της Σελήνης, τις αποστολές στον Άρη και είναι από τους εμπνευστές των πρώτων αποστολών στον Κρόνο.
Και συνεχίζοντας με τον εξίσου θρυλικό Χιώτη αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, διευθυντή του Applied Physics Laboratory στο Space Department του πανεπιστημίου Johns Hopkins, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, υπεύθυνο πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA (σ.σ. με τα όργανα που έχει σχεδιάσει έχει εξοπλίσει σκάφη σε αποστολές στους 7 από τους 9 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος) και τιμημένο με πάνω από 30 βραβεία.
 
«Το Διάστημα είναι πραγματικά αρκετά καλοκάγαθο, με μερικές εξαιρέσεις, βέβαια, όπως οι ραδιενεργές ζώνες του Δία. Υπό τον όρο, πάντα, ότι ξέρουμε και υπακούμε τους κανόνες της φυσικής - κανένας συντομότερος δρόμος δεν επιτρέπεται»
 
Αν και η πιο μόνιμη αναγνώριση είναι όταν το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 krimigis».
«Αυτό που με συγκινεί είναι η διαδικασία της ανακάλυψης και της εξερεύνησης! Δεν υπάρχουν πολλές δουλειές στις οποίες μπορείς κάθε μέρα να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Βρίσκω συναρπαστικό να εξερευνώ τα σύνορα που κανείς άνθρωπος δεν εξερεύνησε ποτέ!»
 
Ενώ υπάρχουν διάσπαρτοι και άλλοι Έλληνες στην NASA όπως π.χ. η Dr. Chryssa Kouveliotou που μόλις ονομάστηκε Senior Scientist για το γραφείο High Energy Astrophysics, Science and Research. Οπότε ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη από όσους δεν αναφέρουμε.
Τέλος ειδική αναφορά οφείλει να γίνει στον δικό μας κοσμοναύτη, τον Ποντιακής καταγωγής Γεωργιανό Fyodor Yurchikhin (βλέπε Γραμματικόπουλος) που έχει κάνει το Ρωσία-διάστημα να θυμίζει το Παγκράτι-Κολιάτσου καθώς έχει ήδη δει τον πλανήτη μας από ψηλά τρεις φορές.
Άντε με το καλό να δούμε και γεννημένο στην Ελλάδα Έλληνα στο διάστημα. Πέρα από τον διαγωνισμό του AXE, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη που «ψήνεται» για το 2035.



πηγη..oneman.gr