Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας παρουσίασε τα 25 έργα της διετίας

Tα 25 και πλέον έργα που υλοποίησε η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Άρτας την τελευταία διετία και τα οποία φτάνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ...
παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας .

Την εκδήλωση παρακολούθησαν φορείς , εργαζόμενοι της υπηρεσίας και δεκάδες πολίτες οι οποίοι με αυτή τους την παρουσία, επιβράβευσαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη δράση της.

Το σημαντικό έργο της ΛΓ’ Εφορείας επεσήμανε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, υπογραμμίζοντας πως ο τόπος έχει πολλά ιστορικά μνημεία που όχι μόνο θα πρέπει να αναδειχθούν αλλά και να γίνουν κέντρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε μόνιμη βάση, αποτελώντας πόλους έλξης επισκεπτών. 

Στην ιδιαίτερα δημιουργική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στην Εφορεία και την Περιφέρεια αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου η οποία όπως είπε είχε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα.«Πιστεύω ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου μας είναι βαθύτατα αναπτυξιακή. Αξιοποιημένοι, επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι προσθέτουν αίγλη στον τόπο μας, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες και υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν ποιοτικές μορφές τουρισμού» πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε προτεραιότητα η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης συνεχάρη όλους όσοι εργάζονται στην Εφορεία όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη, τη συντήρηση, την προστασία και την προβολή των ιστορικών μνημείων της περιοχή και υπογράμμισε επίσης πως μεγάλος στόχος είναι να ενταχθεί η Αρχαία Νικόπολη στα μνημεία της UNESCO.«Η Νικόπολη δεν ανήκει μόνο στους δημότες της Πρέβεζας αλλά στους πολίτες όλου του κόσμου. Χρειάζονται πολλές προσπάθειες και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά o κ. Μπαΐλης, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες που συμβάλλουν προκειμένου η περιοχή να μπει σε νέα προοπτική ανάπτυξης. 

 «Μεταφέροντας το αίσθημα και τη σκέψη των συμπολιτών μου θέλω να συγχαρώ όσους οραματίστηκαν, όσους σχεδίασαν και όσους υλοποιούν μια τεράστιου εύρους δραστηριότητα, η οποία ισχυροποιεί την κοινωνία μας, αναδεικνύει τον πολιτισμό μας και τα μνημεία της και δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης σε μια φάση που η πατρίδα μας υποφέρει είπε ο δήμαρχος Πάργας κ Αθανάσιος Λιόλιος, και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι επιστήμονες.

Kεντρική εισηγήτρια ήταν η διευθύντρια της ΛΓ¨Εφορείας Αρχαιοτήτων Χριστίνα Μερκούρη, η οποία παρέθεσε στοιχεία για την κάθε δράση της υπηρεσίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι γίνονται παρεμβάσεις για την ανάδειξη του Αρχαίου Υδραγωγείου της Νικόπολης σε 5 σημεία, ενώ στο Νεκρομαντείο υλοποιούνται εργασίες σύνδεσης του με την Εφύρα έτσι ώστε οι δύο χώροι να αποκτήσουν κοινές υποδομές και να γίνουν προσβάσιμοι και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην Αρχαία Κασσώπη εκτελούνται παρεμβάσεις βελτίωσης στον χωμάτινο δρόμο πρόσβασης που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, αναδεικνύονται οι διαδρομές και τα μνημεία και ο επισκέπτης θα μπορεί να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πόλη.

Στην ενότητα των εισηγήσεων παρουσιάστηκαν επίσης οι καινοτόμες δράσεις του Μουσείου της Νικόπολης, οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες σε Δημόσια Τεχνικά έργα τρίτων, οι σωστικές ανασκαφές και τα τυχαία ευρήματα από τη Νικόπολη και την άμεση περιφέρεια της και οι ψηφιακές δράσεις.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου της Επιστημονικής Επιτροπής Νικόπολης κατά τα έτη 2011-2012.




Δημοτικη Ραδιοφωνια Πρεβεζας