Παίζει ρόλο η ώρα του φαγητού για την απώλεια βάρους;

Ισπανική μελέτη έδειξε πως η ώρα του φαγητού παίζει βασικό ρόλο στην απώλεια ή μη του βάρους. Στην έρευνα...
που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, 420 υπέρβαρες γυναίκες εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, έχοντας λάβει οδηγίες για τον αριθμό των μερίδων που θα κατανάλωναν, όχι όμως και για την ώρα. 

 Όσες έτρωγαν μετά τις 15.00 το απόγευμα κατάφεραν να χάσουν μόνο το 25% του βάρους τους, συγκριτικά με τις γυναίκες που έτρωγαν νωρίτερα, σε διάστημα 20 εβδομάδων. Συγκεκριμένα οι γυναίκες που έτρωγαν μετά τις 15:00 μ.μ. έχασαν περίπου 7,7 κιλά κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με τα 9,9 κιλά των γυναικών που έτρωγαν νωρίτερα από τις 15:00 μ.μ..

Ο χρόνος κατανάλωσης των άλλων γευμάτων δεν έπαιζε ρόλο στην απώλεια βάρους. Να σημειωθεί πως και οι δύο ομάδες γυναικών δε διέφεραν ως προς τον αριθμό των θερμίδων που έτρωγαν καθημερινά, την ποσότητα της σωματικής άσκησης, τα επίπεδα των ορμονών της όρεξης ή την διάρκεια του ύπνου. Τα προαναφερόμενα είναι καίριοι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος. 

 Σε παλιότερες έρευνες, που ενισχύουν τα συμπεράσματα της ισπανικής μελέτης, είχε αποδειχθεί πως τα ποντίκια που έτρωγαν όποτε ήθελαν πήραν περισσότερο βάρος από τα πειραματόζωα που είχαν προκαθορισμένους χρόνους σίτισης.

πηγη: www.protothema.gr