Ποτό και άσκηση: πως το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα σας.

Μπορούν γυμναστική και αλκοόλ να συνδιαστούν; Ανακαλύψτε τι επίδραση έχει το ποτό στο σώμα σας και στα αποτελέσματα της άσκησης. Το αλκοόλ στον οργανισμό σας είναι επιζήμιο για κάθε είδους γυμναστική δραστηριότητα. Δείτε πως καταστρέφει κάθε προσπάθεια άσκησης...

1. Πιο αργή επαναφορά Η σκληρή γυμναστική στραγγίζει τα αποθέματα γλυκογόνου (υδατάνθρακες αποθηκεύονται στο ήπαρ και στους μυς) και αφήνει τους μύες σε κατάσταση που χρήζει επισκευής. Τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ εκτοπίζουν τους υδατάνθρακες, αφήνοντας λιγότερο από 50 τoις εκατό λιγότερο από το κανονικό, σύμφωνα με έρευνα. Πιείτε ή φάτε ένα σνακ που να αποτελείται από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες προκειμένου να βοηθήσετε στην αναδόμηση των μυών σας (κράκερς ολικής άλεσης με σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών) πριν γυμναστείτε ξανά.

 2. Αποθήκευση λίπους Όταν έχετε καταναλώσει αλκοόλ, το σώμα σας πέραν του ότι έχει να ασχοληθεί με το πλεόνασμα των θερμίδων, δίνει προτεραιότητα στο μεταβολισμό του αλκοόλ σε σχέση με το κάψιμο του λίπους και των υδατανθράκων. Το αλκοόλ επίσης σπάει τα αμινοξέα και τα αποθηκεύει ως λίπος. ¨Για κάποιο λόγο η διαδικασία αυτή είναι πιο έντονη στους γλουτούς και στους μηρούς¨ αναφέρει ο Tavis Piattoly, R.D. Επίσης αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), κάτι το οποίο ενθαρρύνει την περαιτέρω αποθήκευση λίπους.

 3. Διαταραγμένος ύπνος Το αλκοόλ εμποδίζει την ανάρρωση των μυών σας υποσκάπτοντας τον ύπνο σας. Σε μια μελέτη, 93 άνδρων και γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ μείωσε τη διάρκεια του ύπνου και αύξησε την αυπνία (ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της νύχτας), ειδικά στις γυναίκες, των οποίων η ώρα του ύπνου μειώθηκε περισσότερο από 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 4. Έλλειψη νερού και θρεπτικών συστατικών Το αλκοόλ ερεθίζει τη βλεννογόνο του στομάχου, κάτι που μπορεί να μειώσει την ικανότητα του να αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά (ο λόγος που έχετε στομαχικές διαταραχές όταν το παρακάνετε με τα ποτά) για να μην αναφέρουμε τη συνεχή ανάγκη για ούρηση. Για κάθε γραμμάριο αιθανόλης το σώμα σας θα πρέπει να αντλήσει 10ml ούρων. Όσο μικρό κι αν είναι το ποσοστό του 2 τoις εκατό της αφυδάτωσης επηρεάζει πολύ την απόδοση αντοχής. Και τέλος προς αποφυγή παρεξηγήσεων δεν γίνεται να ενυδατώσετε το σώμα σας με κάτι που προκαλεί αφυδάτωση, π.χ. μια μπύρα!

Πηγη: www.faysbook.gr/