Tροφές που ωφελούν και προλαμβάνουν τα καρδιακά νοσήματα

trofes

Χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο από καρδιοπάθειες, και για αυτό φέρουν ευθύνη αρκετοί παθογόνοι παράγοντες. Δυστυχώς κάποιους από αυτούς τους παράγοντες όπως τα γονίδια και το φύλο, δεν μπορεί ανθρώπινο χέρι να τους σταματήσει!!! Παρόλα αυτά , η διαιτητική παρέμβαση θεωρείται καθοριστική τόσο για την πρόληψη όσο και την θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Παρακάτω θα αναφέρουμε τροφές κλειδιά που ωφελούν αλλά και που φθείρουν τις αρτηρίες μας!!!!

ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ:

  • ΨΑΡΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Το γεγονός ότι το ψάρι διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες ( εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων, μειώνει την στένωση των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, διαλύει τους θρόμβους, εμποδίζει την φθορά των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, περιορίζει τα τριγλυκερίδια, ανεβάζει την καλή χοληστερόλη, μειώνει την αρτηριακή πίεση) και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών είναι αδιαμφισβήτητο. Το κύριο συστατικό που θεραπεύει είναι το ιχθυέλαιο. Καταναλώνετε λοιπόν άφθονο ψάρι, ιδίως παχιά ψάρια (τσιπούρα-σολομό-τόνο-ρέγκα-σαρδέλες-σκουμπρί κ.τ.λ), πούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Εάν λοιπόν έχετε ήδη εκδηλώσει καρδιακό επεισόδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνετε: ΞΕΚΙΝΉΣΤΕ ΑΜΈΣΩΣ ΔΊΑΙΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΨΑΡΙ!!! (2 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με άφθονα φρούτα και λαχανικά)
  • ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ
Το κύριο όπλο του σκόρδου έγκειται μάλλον στη συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει (τουλάχιστον 15 ουσίες οι οποίες εξουδετερώνουν τους καταστρεπτικούς για τις αρτηρίες παράγοντες)
trofes1


Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και μισή ωμή σκελίδα σκόρδο τη μέρα μπορεί να βελτιώσει τη θρομβολυτική δραστηριότητα, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών. Επίσης μόνο δύο ωμές σκελίδες σκόρδο τη μέρα διατηρούν τη χοληστερίνη των καρδιοπαθών σε χαμηλά επίπεδα.



  • ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το ωμό κρεμμύδι αποτελεί μια από τις καλύτερες θεραπείες για την αύξηση της καλής χοληστερόλης. Σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, μισό ωμό κρεμμύδι ανεβάζει κατά μέσο όρο 30% την καλή χοληστερόλη στα περισσότερα άτομα με καρδιοπάθεια ή αυξημένη χοληστερόλη.
  • ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ χιλιάδων ατόμων, διαπιστώθηκε πως οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα και καρύδια)αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής όσων δεν έπασχαν από καρδιακά νοσήματα.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά, γνωστά για τη δράση τους ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Επίσης περιέχουν διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες ( βιτ Ε, σελήνιο, ελλαγικό οξύ), που προστατεύουν τις αρτηρίες από την δράση της χοληστερίνης. Βέβαια λόγω τις μεγάλης τους περιεκτικότητας σε λίπος εάν κάποιος προσέχει το βάρος του, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο!!!! Μια λογική ποσότητα, θεωρούνται τα 30-50 γρ/ημέρα.

  • ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
trofes_3Είναι πλέον γνωστό ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων (μήλα πορτοκάλια-γκρειπ-φρουτ-και λαχανικών ( πιπεριές, μπρόκολα, σπανάκι-ντομάτα-καρότο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να εμφανίσετε καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πιο πιθανή εξήγηση για αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πως οι αντιοξειδωτικές ουσίες (κυρίως βιταμίνη C και β-καροτένιο) που περιέχονται στα φρούτα και λαχανικά βοηθούν τις αρτηρίες να διατηρούνται υγιείς και καθαρές.

  • ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Το ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης, χωρίς να μεταβάλλει την καλή χοληστερόλη. Επιπλέον τα μονοακόρεστα λιπαρά του διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση, η οποία αποτρέπει την φθορά που υφίστανται οι αρτηρίες από την κακή LDL χοληστερόλη. Με λίγα λόγια το ελαιόλαδο (βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής), αποτελεί πηγή ενέργειας και περιέχει 30-40% θερμιδικό λίπος και τα άτομα που το καταναλώνουν ( πάντα βέβαια με μέτρο) εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά στεφανιαίας νόσου!!!

  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
Εάν καταναλώνετε αλκοόλ σε μικρές ποσότητες, μπορείτε να συνεχίσετε άφοβα να το κάνετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ή δύο ποτηράκια την ημέρα βοηθούν στην αποφυγή των καρδιακών παθήσεων. Μεγαλύτερη ποσότητα θεωρείται επικίνδυνη. Η κατάχρηση βλάπτει σοβαρά τόσο την καρδιά όσο και την υγεία συνολικά.. Ορισμένοι πιθανοί λόγοι για τους οποίους το αλκοόλ ωφελεί την καρδιά είναι ότι ενισχύει την καλή HDL χοληστερόλη, το κρασί (αντιοξειδωτικές ιδιότητες), κυρίως το κόκκινο διαθέτει θρομβολυτική δράση και μειώνει το στρες.

ΜΗ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

  • ΚΑΦΕΣ
Εάν ταλαιπωρήστε από αρρυθμίες, καλό θα ήταν να περιορίσετε την καφεΐνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε την κατανάλωση της, και αυτό γιατί δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς η άποψη ότι ο καφές ή η καφεΐνη βλάπτουν την καρδιά.
  • ΖΩΙΚΟ ΛΙΠΟΣ
Αποφύγετε το ζωικό λίπος. Αποτελεί ένα παθογόνο διατροφικό παράγοντα όσον αφορά τις καρδιοπάθειες. Καταστρέφει τις αρτηρίες, αυξάνοντας την χοληστερόλη του αίματος και ευνοώντας το σχηματισμό θρόμβων όσο αυξάνονται τα ζωικά λίπη τόσο αυξάνονται και τα καρδιακά νοσήματα. Ελαττώστε λοιπόν την πρόσληψη τροφών ζωικής προέλευσης και αντικαταστήστε τα με φρούτα-λαχανικά όσπρια και δημητριακά

Συμπέρασμα των παραπάνω είναι να υιοθετήσουμε όλοι την μεσογειακή διατροφή στη ζωή μας. Δηλαδή να καταναλώνουμε
  • άφθονα λιπαρά ψάρια (2-3 φορές την εβδομάδα),
  • άφθονα φρούτα και λαχανικά,
  • άφθονο σκόρδο και κρεμμύδι,
  • ελαιόλαδο ως μοναδική πηγή λίπους
  • αλκοόλ με μέτρο ( κυρίως κόκκινο κρασί)
  • μικρές ποσότητες καφέ
  • όσο το δυνατόν λιγότερα ζωικά λίπη ( παχιά κρέατα και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα).

Γιατί η σωστή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω φθορά των αρτηριών, αποσοβώντας τον κίνδυνο καρδιακών, εγκεφαλικών ή άλλων θανατηφόρων επεισοδίων στο μέλλον!!
Εχει γραφτεί από την διατροφολόγο-κλινική διαιτολόγο ΠΕΤΡΙΔΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ