Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ελεύθερη είσοδο στα μουσεία

Στο πλαίσιο των 18ων εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ελεύθερη για το κοινό...
η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

 Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης μικρή περιοδική έκθεση με τίτλο "Πολιτική αστάθεια και προπαγάνδα στην κρίση του 3ου αιώνα".

 Διάρκεια έκθεσης: 29.09-31.11.2012

 Εγκαίνια: 29.09.2012, ώρα 20.00

 Το Σάββατο 29.09 και ώρα 20.00, στο πλαίσιο του εγκαινιασμού της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία, στο φουγιέ του Μουσείου, με τίτλο "Τέχνη, εξουσία και ελληνική αρχαιότητα στο γερμανικό Ναζισμό" από τον κ. Ανδρέα Ιωαννίδη, Ιστορικό τέχνης, Αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Οι Ευρωπαϊκές ημέρες Πολιτιστικής κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994.

 Βασικός στόχος του προγράμματος είναι το άνοιγμα προς το πλατύ κοινό μνημείων και χώρων δύσκολα προσβάσιμων τον υπόλοιπο χρόνο. Η επιλογή τέτοιων χώρων έχει σκοπό την πρόκληση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος από την πλευρά του κοινού, αφού πρόκειται για μνημεία άγνωστα σ' αυτό και επομένως απαλλαγμένα από το βάρος προηγούμενων "ερμηνειών".

 Για την Ελλάδα ως χρόνος των ΕΗΠΚ ορίζεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου). Ως τόπος ορίζονται μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, κατά προτίμηση αυτά που είναι κλειστά στο κοινό.

 Με ένα προεδρικό διάταγμα του 1996, το ΥΠΠΟ επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας το σαββατοκύριακο του εορτασμού.

 Η Παρασκευή δε, είναι αφιερωμένη στο σχολικό κοινό.