Ψεκασμό για τυχόν εμφάνιση του κουνουπιού Aedes ζητά η Τοπική Κοινότητα Λούρου.

Ψεκασμό για τυχόν εμφάνιση του κουνουπιού Aedes, που μεταδίδει στον άνθρωπο τον επικίνδυνο ιό Ζίκα αλλά και τον Δάγκειο πυρετό, ζητά η Τοπική Κοινότητα Λούρου...


Ο μεγάλος αριθμός κουνουπιών που εμφανίζονται στο Λούρο από τα μέσα Απριλίου έως τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες οδήγησε την Τ.Κ. Λούρου σε αυτή την σωστή απόφαση.


Τι είναι το κουνούπι Aedes aegypti - Κουνούπι τίγρης:

Το Aedes aegypti (Αηδής ο αιγυπτιακός), γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, είναι ένα κουνούπι που μεταφέρει τις ασθένειες, ιός Ζίκα, δάγκειος πυρετός, τσικονγκούγια και κίτρινος πυρετός, καθώς και άλλες ασθένειες. Το κουνούπι ξεχωρίζει από τις λευκές λωρίδες στα πόδια και ένα σημάδι που μοιάζει με λύρα στο θώρακα. Το κουνούπι προέρχεται από την Αφρική και απαντάται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη. Το Aedes aegypti δεν εμφανίζεται στην Ευρώπη.

To είδος είναι φορέας αρκετών τροπικών πυρετών. Μόνο το θηλυκό τσιμπάει για αίμα έτσι ώστε να ωριμάσει τα αυγά του. Το είδος έλκεται από χημικές ενώσεις που παράγουν τα θηλαστικά. Ανάμεσα σε αυτές τις ενώσεις είναι η αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα, το γαλακτικό οξύ και η οκτενόλη. Τα ενήλικα ζουν περίπου 2 με 4 εβδομάδες ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά τα αυγά είναι βιώσιμα ακόμη και μετά από ένα χρόνο σε ξηρή κατάσταση.

Αυτό το κουνούπι έχει αναχθεί σε σημαντικό παράσιτο διότι ζει κοντά όπου υπάρχουν άνθρωποι (παρά σε υγροβιότοπους) και συνήθως πετά και τρέφεται και τη μέρα, τσιμπάει συνήθως την αυγή ή το σούρουπο, αλλά μπορεί να τσιμπήσει οποιαδήποτε ώρα σε εσωτερικού χώρο, στη σκία και όταν έχει συννεφιά, πέρα από το σούρουπο και την αυγή.

Σύμφωνα με τον οδηγό του αμερικανικού φορέα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών και για την Πρόληψη, τα καλύτερα εντομοαπωθητικά για το είδος είναι αυτά που περιέχουν DEET. Επίσης αναφέρει:

Το κουνούπι αναπαράγεται σε στάσιμα νερά. Αυτά μπορεί να είναι βάζα με λουλούδια, ανοικτά βαρέλια, κουβάδες και λάστιχα αυτοκινήτων, αλλά πιο επικίνδυνα μέρη είναι το νερό της τουαλέτας και υγρά πατώματα του μπάνιου, επειδή του επιτρέπουν να αναπαράγεται μέσα στα σπίτια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ουσίες που εκπέμπονται από συγκεκριμένα βακτήρια διεγείρουν το θηλυκό να γεννήσει. Προτειμούν περισσότερο νερά που έχουν συγκεκριμένη συγκέντρωση λιπαρών οξέων και άλλων οργανικών ουσιών.

Προτείνεται να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και παντάκια την ημέρα και το σούρουπο.

Προτείνεται να ψεκάζεται τα ρούχα με απωθητικά με DEET.

Προτείνεται η χρήση κουνουπιέρων πάνω από τα κρεβάτια, αν το δωμάτιο δεν κλιματίζεται ή αν τα παράθυρα είναι κλειστά.


Επιτακτική ανάγκη ο περιορισμός των εστιών μόλυνσης στο περιβάλλον που ζούμε:

Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά. (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).

Απομάκρυνση ή κάλυψη δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα για να μη μαζεύουν βρόχινο νερό ή τα καλύπτουμε .

Απομάκρυνση ή κάλυψη των μη χρησιμοποιουμένων ελαστικών αυτοκινήτου, ώστε να μην συσσωρεύουν βρόχινο νερό..

Τακτικός καθαρισμός και ανανέωση του νερού στις ποτίστρες των ζώων.

Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας η στα μπαλκόνια που στάζουν.

Αντικατάσταση στους σπασμένους σωλήνες, που έχουν διαρροή.

Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σίτες.

Καθαρισμός στα λούκια της βροχής, από τα φύλλα.

Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. συντριβάνια.


Στην Ελλάδα δεν έχουμε τον διαβιβαστή του ιού Ζίκα Aedes aegypti.


Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, Aedes albopictus, που εμφανίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Δείτε το χάρτη παρακάτω) μπορεί και αυτό να μεταδώσει τον ιό αν και ερευνάται η αποτελεσματικότητά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας