Κοινή προσπάθεια για την διατήρηση και ανακαίνιση του θρησκευτικού μνημείου –σύμβολο, της Μονής Αβάσσου

Τις δυνάμεις τους για μια κοινή προσπάθεια, την διατήρηση και ανακαίνιση του θρησκευτικού μνημείου –σύμβολο για την περιοχή, της Μονής Αβάσσου ενώνουν τα μέλη της Επιτροπής Συντήρησης και Αποκατάστασης που συγκροτήθηκε...
από ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να δουν και πάλι το Ναό να αποκτά την παλιά του αίγλη με πρωτοστάτη τον εφημέριο της Αγίας Ειρήνης πατέρα Αλέξανδρο Τζίμα. 

Στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν προκειμένου να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιησουν τους πολίτες αναφέρουν το ιδιαίτερο ιστορικό και θρησκευτικό παρελθόν του Ναού.

Ο Ναός Αβάσσου είναι μια βυζαντινή τρίκλινη, θολοσκέπαστη βασιλική ίσως η μοναδική στην Ηπειρο ενώ η ίδρυσή της εκτιμάται από τον 13ο αιώνα. Χωρίζεται σε πρόναο, σε Ναό και Ιερό Βήμα. Ο κυρίως Ναός παρουσιάζει γλυπτές παραστάσεις παρμένες από την Αγία Γραφή. Από την Μονή σώζονται το καθολικό, τα κελιά ερειπωμένα και υπολλείματα από τον μαντρότοιχο. Ακόμη ,σώθηκε με πρωτοβουλία της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης ο παρακείμενος νερόμυλος της Μονής.

Από το 1961 είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου και έχει ανακηρυχτεί σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το συγκρότημα της Μονής Αβάσσου έχασε όλη του την περιουσία αμέσως μετά την απελευθέρωση των Νεων Χωρών. Διατηρήθηκε μέχρι το 1941 οπότε και καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την Γερμανική κατοχή μαζί με το φούρνο της, το χάνι και το αλώνι. Έχουν καταρρεύσει τα κελιά και ο διώροφος ξενώνας, ενώ σώζονται μόνο λείψανα της βάσης του μαντρότοιχου. 

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν στα τηλέφωνα 2682026684 ή στο 6946461416, ενώ έχει ανοιχτεί και λογαριασμός στην τράπεζα ΑLPHA BANK.









Δημοτικη Ραδιοφωνια Πρεβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας