Αμβρακικός: Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξυ οικολόγων και κυνηγών

Η μερική άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στον Αμβρακικό ξεσηκώνει τις αντιδράσεις οικολόγων...


Δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινό τους υπόμνημα χαρακτηρίζουν παράλογη την πολιτική που εφαρμόζει το ΥΠΕΚΑ και θεωρούν ασύμβατο το κυνήγι με την προστασία του Αμβρακικού.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι ο κ. Καλαφάτης δεν έλαβε υπόψη του τη σχετική εισήγηση του ΦΔ για πειραματική και υπό συγκεκριμένους όρους απελευθέρωση της θήρας στη Ζώνη Α στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου για το τρέχον έτος, επιτρέποντας τη θήρα και σε άλλες περιοχές του υγροτόπου και δίνοντας το ελεύθερο στους κυνηγούς να ασκούν τη θήρα όλες τις ημέρες της εβδομάδας, χωρίς έστω ορισμένους ειδικούς περιορισμούς, απαραίτητους σε ένα τόσο σημαντικό οικοσύστημα. Με την κίνησή του αυτή ακυρώνονται ουσιαστικά οι όποιες προσπάθειες συνεννόησης και διαβούλευσης που γίνονται από πλευράς του ΦΔ για τη διευθέτηση του ζητήματος της λαθροθηρίας.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει σταθερή παρουσία στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, συλλέγοντας συστηματικά στοιχεία για την ορνιθοπανίδα του Αμβρακικού, ο οποίος αποτελεί και το σημαντικότερο βιότοπο της Παγκοσμίως Απειλούμενης Βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) στην Ελλάδα, αλλά και περιοχή όπου απαντώνται πολλά ακόμη παγκοσμίως απειλούμενα είδη πουλιών.

Δεδομένου ότι η απόφαση αυτή, όπως σημειώνουν στο κοινό υπόμνημα, βάζει σε κίνδυνο την προστασία της ορνιθοπανίδας σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης, οι δέκα Οργανώσεις είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Γραφείο για τη Σύμβαση Ραμσάρ και την BirdLife Europe για το πολύ αρνητικό προηγούμενο που επιχειρείται να δημιουργηθεί, ώστε να προβούν σε όλες τις ενέργειες που απορρέουν από τη δικαιοδοσία τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον κ. Καλαφάτη να αποσύρει άμεσα την παράλογη και κατ΄ ουσία παράνομη αυτή απόφαση και να διαθέσει το χρόνο που απαιτείται ώστε ο Φορέας Διαχείρισης του Αμβρακικού σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να βρουν τη βέλτιστη λύση, που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία ενός οικοσυστήματος παγκόσμιας σημασίας όπως ο Αμβρακικός Κόλπος.



Κυνηγοι: Με καταγγελίες... δικαιολογούν την απραξία;


Ξεσπάθωσαν και πάλι οι οικολογικές οργανώσεις διαμαρτυρόμενες για το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ επέτρεψε, στη ρυθμιστική απόφαση θήρας, το κυνήγι στον Αμβρακικό.

Ξεχνούν ή επιλέγουν να μη θυμούνται κάποιοι ότι τον Μάρτιο του 2008 τέθηκε σε εφαρμογή η ΚΥΑ 11989, ΦΕΚ Δ'123/21.3.2008 που ρυθμίζει τα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού.

Στην ΚΥΑ αυτή προβλέπονταν, σαφώς, ρητώς και κατηγορηματικώς, ότι η άσκηση θήρας απαγορεύεται για μια 3ετία και ότι μετά την παρέλευση αυτής ο Φορέας Διαχείρισης θα πρέπει να έχει και να εφαρμόσει διαχειριστικά σχέδια (και όχι μόνο για το κυνήγι αλλά και για πολλές άλλες δραστηριότητες όπως η βόσκηση, η αλιεία κλπ).

Καλώς ή κακώς, το διάστημα εκείνο η ΕΤΑΝΑΜ εκπόνησε μελέτη διαχείρισης του κυνηγίου στο Εθνικό Πάρκο. Μια μελέτη μάλιστα που χρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα - η επονομαζόμενη μελέτη Περγαντή.

Μια μελέτη, της οποίας άλλωστε είχε απόλυτη γνώση ο Φορέας Διαχείρισης, αφού πέρα από τη δημόσια διαβούλευση η οποία προηγήθηκε, ο ΦΔ ήταν εταίρος του έργου και τελικά αυτός παρέλαβε τη συγκεκριμένη μελέτη!

Άρα λοιπόν από το 2008, όλοι γνωρίζουν ότι θα αρθεί η απαγόρευση της θήρας στον Αμβρακικό και ότι υπάρχει μελέτη που ορίζει ζώνες κυνηγίου...

Η απορία μας λοιπόν είναι: γιατί μέχρι και σήμερα που μιλάμε, όλοι αυτοί οι... διαμαρτυρόμενοι, αντί να συντάξουν καταγγελίες και υπομνήματα δεν συντάσσουν μια άλλη μελέτη για να προτείνουν τεκμηριωμένα κάτι άλλο για τη θήρα στον Αμβρακικό;

Μήπως τους ενδιαφέρουν μόνο οι καταγγελίες και... οι γλάροι;






epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας