Σε… λήθαργο η οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο

Στο 4μηνο Ιανουαρίου - Απριλίου η πτώση ξεπέρασε το 50%...



Καμιά έκπληξη δεν προκαλούν πλέον τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η πορεία της συνεχίζει να είναι πτωτική, χωρίς να φαίνονται πουθενά κάποια σημάδια βελτίωσης στο άμεσο μέλλον. Η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική στην Ήπειρο, αφού η ύφεση που έχει πλήξει την αγορά ακινήτων είναι εμφανής παντού. Κάνοντας απλά και μόνο μια βόλτα στους δρόμους των Ιωαννίνων σπάνια βλέπει κανείς κάποια νέα οικοδομή να χτίζεται, ενώ λίγες είναι και οι περιπτώσεις ανακαινίσεως σε παλιά σπίτια.

Το αρνητικό αυτό κλίμα επιτείνει η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από την φορολόγηση των ακινήτων. Καίριο επίσης πλήγμα δέχεται η οικοδομή – η άλλοτε… ατμομηχανή της ανάπτυξης – και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες καθώς και μεγάλης πτώσης των εμπορικών αξιών. Τα στοιχεία 

Χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της οικοδομικής δραστηριότητας του Απριλίου. Οι οικοδομικές άδειες στην Ήπειρο είναι κατά 41% λιγότερες σε σχέση μ’ ένα χρόνο πριν (46 έναντι 78), ωστόσο σε όγκο παρατηρείται μια σταθεροποίηση , αφού οριακά είναι αυξημένος κατά 0,5%, ενώ η επιφάνεια είναι μειωμένη κατά 12%.

 Σε πανελλαδικό επίπεδο συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, με τον αριθμό των οικοδομικών αδειών να μειώνεται κατά 20,8% σε σύγκριση με το 2012. Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής - δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 1.592 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 295,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.111,6 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 20,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 24,4% στην επιφάνεια και κατά 19,7% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Στο τετράμηνο 

Όσον αφορά στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2013, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο είναι σε κατά πολύ χειρότερα επίπεδα. Παρατηρείται μείωση κατά 53,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 52,2% στην επιφάνεια και κατά 50,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο τετράμηνο του έτους 2012.




proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας