Ήπειρος:Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ

Σημαντική πρόοδος σημειώνεται στα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και την προστασία του περιβάλλοντος στην Ήπειρο, σύμφωνα με την περιφέρεια, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε 15 από αυτούς, ενώ σε εξέλιξη είναι οι εργολαβίες και στους υπόλοιπους, για τους οποίους έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας και αναδόχων. Εν τω μεταξύ....
η Ήπειρος όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος είναι μεταξύ των περιοχών που έχουν αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Να θυμίσουμε ότι στην Πρέβεζα άμεσα ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης της παλιάς χωματερής στη θέση Κούκος, ένα έργο με συνολικό προϋπολογισμό 1,9 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και φορέα υλοποίησης είναι ο Δήμος Πρέβεζας.

Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει εκτεταμένη αποκατάσταση και περίφραξη του χώρου, δεντροφυτεύσεις καθώς και παραγωγή βιοαερίου από τα απορρίμματα που βρίσκονται θαμμένα στην χωματερή. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες. Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας ανέφερε δε ότι επιχωματώσεις γίνονται και στους ΧΑΔΑ του Ζαλόγγου και του Ωρωπού.

Η Περιφέρεια έχει αναλάβει την αποκατάσταση 38 ΧΑΔΑ σε όλη την Ήπειρο, με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσής τους την 21η Νοεμβρίου 2013. Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια σε συνεργασία με του Δήμους, για την εκπόνηση των μελετών και την ένταξη των έργων στο ΕΠΠΕΡΑΑ, λύνει οριστικά το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα της ύπαρξης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, οι οποίοι ήταν διάσπαρτοι σε όλη την Ήπειρο. 

 Τα έργα που ολοκληρώνονται αλλάζουν τη μορφή των περιοχών στις οποίες μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν ΧΑΔΑ, προστατεύουν το περιβάλλον και κυρίως αποτρέπουν περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών από κοινοτικά πρόστιμα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι Δήμοι, οι κάτοικοι αλλά και όλοι οι φορείς να προστατεύουν τους, ήδη, αποκαταστημένους ΧΑΔΑ και να μεριμνούν ώστε να μην υπάρξει δημιουργία νέων εστιών απόρριψης απορριμμάτων σημειώνει η κ. Καλογιάννη.


πηγη..Δ.Ρ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας