S.O.S. Από τον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού

Ανησυχία εκφράζουν εργαζόμενοι στον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού καθώς όπως καταγγέλλουν...
παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πως ο Φορέας δεν θα συγχωνευτεί αλλά θα κλείσει οριστικά στο πλαίσιο των περικοπών της Κυβέρνησης η οποία προτιμά να κλείσει τους Φορείς Υγροτόπων και να παραμερίσει το Περιβάλλον για να δαπανήσει τα κονδύλια τα οποία δίνονται αποκλειστικά μέσω ΕΣΠΑ για τη διάνοιξη δρόμων. 

Αξίζει να επισημάνουμε πως ο Αμβρακικός Κόλπος αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν εργαζόμενοι, δεν φυλάσσεται. Η Κυβέρνηση όσον αφορά τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, είχε σχεδιάσει πριν λίγους μήνες την συγχώνευσή του με άλλους Φορείς Διαχείρισης της Ηπείρου, στο γενικότερο πλαίσιο συγχωνεύσεων οργανισμών και Φορέων. Μετά από έρευνα της Τ.Φ. πληροφορηθήκαμε πως όντως υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή των εργαζομένων τους τελευταίους δύο μήνες. Ο λόγος που παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι έγκειται στο γεγονός ότι το Υπουργείο έχει αποστείλει από τις 20 Απριλίου εντολή παγώματος των πληρωμών και δαπανών, για να ξεκινήσει διαχειριστικός έλεγχος από Ορκωτούς Ελεγκτές σε όλους τους Φορείς Διαχείρισης ανά την Ελλάδα.

Να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Τρ. Αλμπάνης έχει παρατηθεί, ωστόσο το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει αποδεχτεί την παραίτησή του μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα η θέση του Προέδρου να βρίσκεται στον αέρα. Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα του λουκέτου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι ανησυχούν δικαιολογημένα καθώς το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή γενικότερα στη Χώρα είναι αυτό της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα. Ωστόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει για τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού ότι προχωρά το σχέδιο συγχώνευσής του και όχι παύσης λειτουργίας του. 

Σαν αποτέλεσμα του παγώματος των μισθών και κάθε δαπάνης στον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, είναι ότι ο Κόλπος από τις 20 Απριλίου είναι αφύλακτος. Ο Φορέας δεν δύναται να προστατεύσει την περιοχή καθώς δεν διαθέτει καύσιμα ώστε να μπορούν να κινηθούν κάθε είδους οχήματα που πραγματοποιούν περιπολίες. Το μόνο που σώζει τα προστατευόμενα είδη της περιοχής όπως τα σπάνια πουλιά, από την λαθροθηρία, είναι ότι τη συγκεκριμένη περίοδο δεν αποτελεί ο Αμβρακικός αποδημητικό τους σταθμό.

Ωστόσο, άγνωστη είναι η εικόνα για το τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες παράνομες δραστηριότητες στην περιοχή του Αμβρακικού, όπως διανοίξεις δρόμων, μπαζώματα και λαθροϋλοτομία καθώς δεν διενεργείται κανένας έλεγχος. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ενημερωμένο για την κατάσταση, μέχρι στιγμής όμως ουδέν νεώτερον.






Άρης Τσελίκος ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ / fanaripress.blogspot.gr