Αρτα: Με ανάθεση και ο Επιτάφιος... ?

Νέα ήθη στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, επιχειρεί να φέρει ο εφημέριος του Ναού...


Του
ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 Η προμήθεια του επιταφίου και ο στολισμός του, στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, είναι πλέον θέμα προσωπικής απόφασης του εφημερίου, ο οποίος επέλεξε την ανάθεση του έργου και τον προκλητικό παραμερισμό των πιστών, που σύμφωνα με το έθιμο, απ’ το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, αρχίζουν την ετοιμασία του επιταφίου, με στόχο το καλύτερο.

 Το έθιμο γνωστό στην Άρτα, αιώνες κατοχυρωμένο και συντηρείται από γενιά σε γενιά. Νέα αγόρια και κορίτσια, μόλις τελειώσουν τα δώδεκα ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης, αρχίζουν την προετοιμασία για τον επιτάφιο. Παλιότερα τα παιδιά, έτρεχαν στις γειτονιές και μάζευαν χιόνια και ζουμπουλιές, τα οποία αποτελούσαν τα βασικά συστατικά του στολισμού του επιταφίου. Εκτός απ’ την Θεία επικοινωνία, η διαδικασία στολισμού των επιταφίων, είχε και ως σημαίνον χαρακτηριστικό και την κοινωνική επικοινωνία, που και στις ημέρες μας, είναι το ζητούμενο… Όλη την Μεγάλη Παρασκευή, η αγωνία των νέων είχε να κάνει με το πώς θα παρουσιάσουν το καλύτερο (αισθητικά) αποτέλεσμα, ώστε κατά την περιφορά των επιταφίων, να αποσπάσει καλά σχόλια.

 Επαναλαμβάνουμε την ιστορία, αν και γνωστή, για να επισημανθεί το μέγεθος της ασέβειας και προς το έθιμο και προς την σχέση της εκκλησίας με τη νεολαία, που ετοιμάζει ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου. Αποφάσισε λοιπόν, αυτός μόνος του, να αναθέσει σε ειδικό κατάστημα την προμήθεια ξυλόγλυπτου επιταφίου και να αναθέσει σε ανθοπωλείο, την προμήθεια κάποιων λουλουδιών, τα οποία και θα… κοσμήσουν τον επιτάφιο. Φυσικά το έθιμο και την επικοινωνία εκκλησίας με τη νεολαία, δεν τον ενδιαφέρει.

 Σύμφωνα με τον εφημέριο, οι νέοι δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να παρέμβουν και να προσθέσουν την δική τους αισθητική και δημιουργική άποψη, στον επιτάφιο της ενορίας. Οι ενορίτες αντέδρασαν και επεσήμαναν με νόημα, ότι η ενορία δεν είναι μόνο ο ιερέας, αλλά και οι ενορίτες, που σε κάποια θέματα, πρέπει να έχουν άποψη. Ούτε που το συζητάει ο ιερέας. Θα γίνει αυτό που ο ίδιος αποφάσισε, διεμήνυσε στους ενορίτες, οι οποίοι όμως δεν «καταθέτουν τα όπλα». Κάποιοι εξ αυτών απευθύνθηκαν στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιο και του εξέθεσαν το γεγονός, ζητώντας την δική του παρέμβαση.

 Όπως μάθαμε ο Σεβασμιότατος θέλησε να κρατήσει ουδέτερη στάση, συνιστώντας στους ενορίτες, «να τα βρουν» με τον ιερέα. Πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί. Και τα ερωτήματα καθοριστικά: 

-Θα συναινέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος, σ’ αυτή την πρόκληση του ιερέα;
-Θα εγκρίνει, ο Σεβασμιότατος, την απομάκρυνση της νεολαίας της Άρτας απ’ την ενορία του Αγίου Γεωργίου;

 Θα λέγαμε ότι τώρα, όσο είναι καιρός ακόμη, θα πρέπει να φωνάξει τον ιερέα, να του εξηγήσει τα αυτονόητα, γιατί τα σχόλια που θ’ επακολουθήσουν, δεν θ’ αφορούν τον ιερέα, αλλά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη…




πηγη: gnomiartas.gr