Πύρινος εφιάλτης στην Χίο

Στη διάσωση των μαστιχόδενδρων της Χίου από τη μεγάλη φωτιά που καίει στο νησί από τα ξημερώματα του Σαββάτου επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής...

 Τo πιο επικίνδυνo μέτωπo τις τελευταίες ώρες είναι στο παραδοσιακό χωριό Πυργί, ενώ την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που προκαλούν αναζωπυρώσεις.
 Έκκληση για περισσότερες υδροφόρες απηύθυνε ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προειδοποιώντας πως λόγω των ανέμων η φωτιά κινδυνεύει να εκλάβει εκ νέου διαστάσεις.
 Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης, με τεράστιο κόστος για τους καλλιεργητές μαστίχας σε Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια. Εν τω μεταξύ, κάτοικοι κατήγγειλαν ότι έπιασαν έναν άνδρα που υποπτεύονται ότι επιχειρούσε να βάλει φωτιά στο νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς.
 Υπαινιγμούς για εμπρησμούς πραγματοποίησε νωρίτερα και ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχωρίων, Ηλίας Κλεισάς, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 40 αναζωπυρώσεις μετώπων σε έκταση 80.000 στρεμμάτων.
 Στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές - στην Άνδρο, στην περιοχή Κοχύλου, - στο Μονόπετρο Μαγνησίας - στη Ζάκυνθο, στην Έξω Χώρα και στις Ορθονιές - στη Λακωνία στις περιοχες Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου και - Στη Μεσσηνία στη θέση Πηγάδια του Δήμου Δυτικής Μάνης.
 Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιφερειακές ενότητες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Εύβοιας, Σποράδων, Κυκλάδων, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας.


skai.gr