ΠΑΝΑΞΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! (video)

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στον ευρωπαϊκό του θρόνο! Στον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκα επικράτησε της Μακάμπι με 78-70 και κατέκτησε το 6ο τρόπαιο στην ιστορία του!....  
                                                                                           






...Ο Παναθηναϊκός απέδειξε σε ένα ακόμα φάιναλ φορ γιατί είναι η καλύτερη και πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια! Στο 10ο φάιναλ φορ της ιστορίας του κατάφερε να κατακτήσει το 6ο ευρωπαϊκό τρόπαιο και να γίνει η δεύτερη ομάδα (μετά τη Ρεάλ) με τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ισοφαρίζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στον μεγάλο τελικό της Ευρωλίγκα επικράτησε της Μακάμπι με 78-70 και επέστρεψαν στον ευρωπαϊκό θρόνο ύστερα από δύο χρόνια. Οι σκηνές που ακολούθησαν με την τελευταία κόρνα της γραμματείας δύσκολα μπορούν να περιγραφούν. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν στήσει ένα τρελό πανηγύρι στις εξέδρες του «Παλάου Σαν Τζόρντι» ενώ οι παίκτες της ομάδας αγκαλιάστηκαν και πανηγύρισαν λες και ήταν το πρώτο τους τρόπαιο. Και ήταν το 6ο!

Και όλα αυτά έχοντας στον πάγκο τον «μετρ» των φάιναλ φορ! Τον πρωτομάστορα των επιτυχιών. Τον πιο πετυχημένος προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο λόγος φυσικά για τον έναν και μοναδικό Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο οποίος έφτασε τα 8 τρόπαια στην καριέρα του, εκ των οποίων τα πέντε στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Αναμφισβήτητα είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των «πρασίνων».

Οσο για τον Διαμαντίδη; Ο,τι και να γράψει κάποιος γι' αυτόν θα είναι πολύ λίγο! Κρατιέστε; Καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκα, πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου και πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ! Και συν τοις άλλοις ο άνθρωπος που κράτησε πρώτος το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκα. Το 3ο στην καριέρα του.

Και πάλι. Δεν ήθελε να το κρατήσει μόνο του. Ζήτησε την παρέα της… παλιοσειράς, του Μάικ Μπατίστ και του Κώστα Τσαρτσαρή να τον βοηθήσουν. Όπως είχε κάνει και πριν από δύο χρόνια στο Βερολίνο, όταν είχε φωνάξει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη για να το σηκώσει μαζί του…. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2011 είχε… βγει από τα προημιτελικά. Κυριαρχούσε η άποψη ότι ο νικητής του ζευγαριού Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα θα ήταν και το… αφεντικό του φάιναλ φορ. Όπως και έγινε! Οι «πράσινοι» απέδειξαν την ανωτερότητά τους και στα δύο παιχνίδια της διοργάνωσης, με αποκορύφωμα την επιβλητική τους εμφάνιση στον μεγάλο τελικό απέναντι στην Μακάμπι. Ακόμη και αν χρειάστηκε να «καρδιοχτυπήσουν» προς το τέλος της αναμέτρησης.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν μία ακόμα φορά ο ηγέτης του Παναθηναϊκού. Ο αρχηγός του. Εκείνος που θα οδηγούσε τους συμπαίκτες του στην επιτυχία ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο το μαγικό ταξίδι του στην φετινή Ευρωλίγκα. Ακόμα και στον μεγάλο τελικό ήταν ο ενορχηστρωτής της «πράσινης» ορχήστρας με 16 πόντους, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Μάικ Μπατίστ, ο οποίος συμπλήρωσε άλλους 18 πόντους με 7/10 δίποντα.

Βέβαια εκείνος που έμελλε να αλλάξει τις ισορροπίες του αγώνα και να βάλει τις βάσεις για το 6ο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού ήταν ο Ρομέιν Σάτο. Ο Κεντροαφρικανός γκαρντ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού στο τρίτο δεκάλεπτο, αφού έσπασε την… γκίνια με τα άστοχα σουτ και άρχισε να βλέπει το καλάθι σαν… βαρέλι!

Η Μακάμπι πήρε το προβάδισμα με 36-35 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου αλλά οι «πράσινες» απαντήσεις ήρθαν από τον Σάτο με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να πάρει διαφορά 11 πόντων (40-51) η οποία έφτασε και το +12 (51-63) στην τελευταία περίοδο. Βέβαια στα τελευταία λεπτά η πίεση της Μακάμπι προσπαθησε να ανατρέψει την κατάσταση (62-69) χάρη στα… λάθη του Παναθηναϊκού και τα καλάθια του Ελιγιάχου, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Αυτό που ήθελε να κάνει ο Ομπράντοβιτς το κατάφερε με το ξεκίνημα του αγώνα. Να βγάλει τον Σχορτσανίτη εκτός παιχνιδιού (δύο φάουλ στο πρώτο δεκάλεπτο) και να αποδυναμώσει στο ελάχιστο το «inside game» της Μακάμπι.

Βέβαια, δεν συνέβη το ίδιο και στην περιφέρεια, αφού οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ έβρισκαν εύκολα τον δρόμο για το καλάθι του Παναθηναϊκού έχοντας στο πρώτο ημίχρονο 6/13 τρίποντα. Οι Εϊντσον, Πνίνι και Μπλου αποτελούσαν τη μόνιμη πηγή κινδύνου και με αυτά τα σουτ δεν άφηναν τον Παναθηναϊκό να ξεφύγει στο σκορ.

Ο Διαμαντίδης ήταν μόνος του στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού (9 πόντοι, 5 ασίστ στο ημίχρονο), ενώ ο Μπατίστ έδινε σημαντικές λύσεις στην επίθεση. Η «ζώνη» του Παναθηναϊκού δεν άφηνε τους Ισραηλινούς να πλησιάσουν κοντά στο καλάθι, οι οποίοι αναγκάζονταν σε επιπόλαια σουτ (1/10 δίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο!!).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μακάμπι έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με 4/21 δίποντα (!), την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε 1/8 τρίποντα (!) και οκτώ λάθη με τη λήξη του α' μέρους. Αλλωστε στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Τσακ Εϊντσον ήταν εκείνος που «πονοκεφάλιαζε» την άμυνα των «πρασίνων» ενώ στην… απέναντι πλευρά του παρκέ ο Μπλατ χρησιμοποίησε «ζώνη» προσαρμογής και κατάφερε να «καταστρέψει» μέρος του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς διατήρησε διαφορά επτά πόντων μέχρι το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου (18-25) αλλά από εκείνο το σημείο και μετά η άμυνα των Ισραηλινών δυνάμωσε, τα τρίποντα έβρισκαν στόχο και πλησίασαν στον πόντο (30-31) λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου.

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Ντέιβιντ Μπλατ): Πάργκο 12, Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14(3), Ελιγιάχου 12, Πνίνι 8(2), Μπουρστάιν, Έιντσον 17(2), Μάτσβαν 3, Σχορτσανίτης 4.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13(5), Νίκολας 14(2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16(1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου.