Στις 300.000 ευρώ τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία στην Ήπειρο


Πρόστιμα ύψους 298.758 ευρώ επιβλήθηκαν σε 23 επιχειρήσεις της Ηπείρου οι οποίες κατά το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου ελέγχτηκαν από τους μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».Από τους ελέγχους...
αυτούς οι οποίοι έγιναν 351 επιχειρήσεις και 1.939 άτομα εντοπίστηκαν 30 αδήλωτοι εργαζόμενοι σε 23 απ' αυτές.Πιο αναλυτικά στην Άρτα ελέγχθηκαν 36 επιχειρήσεις με 179 εργαζόμενους και δεν βρέθηκε καμία παράβαση.Στη Θεσπρωτία ελέγχτηκαν 32 επιχειρήσεις, 101 εργαζόμενοι με 5 απ' αυτούς να είναι αδήλωτους.Στα Ιωάννινα, ελέγχτηκαν 188 επιχειρήσεις με 1.254 εργαζόμενους, όπου εντοπίστηκαν 18 παραβάσεις, ενώ τέλος στην Πρέβεζα έγιναν ελέγχτηκαν 95 επιχειρήσεις με 405 εργαζόμενους από τους οποίους 7 ήταν αδήλωτοι.

Γενικά στην Ήπειρο το ποσοστό των επιχειρήσεων που παρέβησαν τη νομοθεσία ήταν 6,55%, ενώ οι αδήλωτοι εργαζόμενοι μόλις 1.55%.Από τους 30 που εντοπίστηκαν να εργάζονται χωρίς να είναι δηλωμένοι 13 ήταν άνδρες και 17 γυναίκες, ενώ μόλις 8 ήταν αλλοδαποί.

Σε επίπεδο χώρας το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2013, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» έλεγχοι σε 5.198 επιχειρήσεις.Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 477 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,18%).Σε σύνολο 27.425 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που
διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 742 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,71%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 7.633.763 €.


Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

Πρόκειται για την αυστηροποίηση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία, σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις.

Έρχονται έλεγχοι σε Ιωάννινα, Ζαγόρι και Μέτσοβο


Χθες πάντως πραγμα¬τοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής ΑσφάλισηςΓιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Κώστας Πανταζής καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Σ.ΕΠ.Ε και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).Επίσης, παρουσιάστηκε η μηνιαία, πλέον, έκθεση με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.Μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:«Όταν πριν λίγους μήνες ξεκινούσαμε μια νέα και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόσο ορ¬γανωμένη και συστηματική προσπάθεια για την οριστική αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, λίγοι πίστεψαν στις προθέσεις μας και ακόμη λιγότεροι στην επιτυ¬χία του σχεδίου μας.Εκτιμώ, όμως, ότι ημέρα με την ημέρα θα γίνονται ολοένα και περισσότεροι.Γιατί τα συγκεντρωτικά στοιχεία ελέγχων που παρουσιάζουμε σήμερα φανερώνουν ότι αυτή η προσπάθεια μας έχει ένα ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα, έχει αντίκρισμα.

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε τα εξής:«Τα απολογιστικά στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» δείχνουν ότι έχει υπάρξει σημαντική συμμόρφωση των εργοδοτών. Με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει, επέρχεται σταδιακά ισορροπία στην αγορά εργα¬σίας. Καλωσορίζουμε το νέο ειδικό γραμματέα, τον κ. Πανταζή και του ευχόμαστε καλή επι¬τυχία στο δύσκολο έργο του. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά κυρίως τους εργαζόμενους».Στο μεταξύ με εντολή του Ειδικού Γραμματέα οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές και οι Τεχνικοί – Υγειονομικοί Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε. καλούνται να προβούν στην άμεση εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 27397/122/19.8.2013 (ΦΕΚ Β2062) για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με διενέργεια στοχευμένων ελέγχων κατά δέσμια αρμοδιότητα, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις κάτωθι περιοχές:Αράχοβα-Παρνασσός, Άγιος Αθανάσιος (Καϊμακτσαλάν), Φαλακρό Δράμας, Λαϊλιάς Σερρών, Καστοριά, Βασιλίτσα Γρεβενών, Πισοδέρι Φλώρινας, Σέλι, Τρία Πέντε Πηγάδια Ημαθίας, Καρπενήσι - Βελούχι, Λίμνη Πλαστήρα, Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Μαίναλο, Στεμνίτσα, Καλάβρυτα, Ζήρεια, Τρίκαλα Κορινθίας, Φαινεός, Μονεμβασιά, Ναύπακτος, Γαλαξίδι, Ελάτη Τρικάλων, Περτούλι, Καλαμπάκα, Ελατοχώρι Πιερίας, Έδεσσα, Ζαγοροχώρια, Ιωάννινα, Μέτσοβο, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Παραλία Κατερίνης, Μακρυνίτσα, Πορταριά, Τσαγκαράδα, Χάνια Πηλίου.

NEOI ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας