Και πάλι στο σχολείο.Συμβουλές για τους γονείς


Για πολλά παιδάκια το ξυπνητήρι θα χτυπήσει νωρίς και το σχολείο θα ξεκινήσει και θα τα ξαναφέρει στα θρανία αφήνοντας μακριά τις καλοκαιρινές τους συνήθειες την ψυχαγωγία και την διασκέδαση. Για άλλα αυτές οι μέρες θα σημαίνουν και το πέρασμά τους σε μια μεγαλύτερη τάξη.
Αλλά πως....
θα συνοδεύσουμε τα παιδιά μας στην έναρξη του νέου σχολικού έτους; Πως θα διαχειριστούμε τους ρυθμούς του ύπνου, την δίαιτα, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες και θα τα διατηρήσουμε υγιή και πως δεν θα τα φορτώσουμε με στρες;

Η έναρξη του σχολείου αποτελεί και ένα θετικό γεγονός για τη διατροφή γιατί ευνοεί την εξιισορρόπηση των γευμάτων. Σχετικά με τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες είναι βασικό να σεβόμαστε την ανάγκη τους να θέλουν να το ρίξουν λίγο έξω γιʼ αυτό και δεν θα πρέπει να τους επιβαρύνουμε με πολλά καθήκοντα που θα τα στρεσάρουν. 
Με το σχολείο, οι μέρες τους θα είναι καθημερινά γεμάτες υποχρεώσεις και καθήκοντα και αυτό μας δημιουργεί πολλά εύλογα ερωτήματα. 
Ξεκινώντας για παράδειγμα από το πρωί, πως θα ξεκουραστούν καλά για να ξυπνήσουν σε φόρμα;Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν κανονικούς ρυθμούς ύπνου .

Οι ώρες του ύπνου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερες από οχτώ εξαιρώντας τα πολύ μικρά παιδιά ή κάποιο πιο μεγάλο που έχει ανάγκη να κοιμηθεί πιο πολύ.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει νωρίς για ύπνο και όσο είναι δυνατόν πάντα την ίδια ώρα. Εάν εκείνο δεν θέλει να κοιμηθεί θα πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ευνοείται ο ύπνος τους όπως στο να είναι στο κρεββάτι τους με σβηστό το φως. 
Μετά το ξύπνημα όμως έρχεται το κολατσιό, πρωινό δηλαδή. Πως θα δώσουμε στους μικρούς μας τις ενέργειες για να αντιμετωπίσουν την ημέρα τους; Βασικό είναι το πρωινό να υπάρχει πάντα ακόμα και όταν εμείς οι γονείς είμαστε στο τρέξιμο ή τα άλλα μέλη της οικογένειας έχουν διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά ακόμα και για τις πολυάσχολες μητέρες  υπάρχουν τρόποι να ρυθμίσουν τους χρόνους τους.
Για παράδειγμα μπορούν να ετοιμάζουν το τραπέζι με το πρωινό ήδη από το προηγούμενο βράδυ. Το καλύτερο κλασικό πρωινό αποτελείται από γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά όπως μπισκότα, φρυγανιές, ψωμί, μαρμελάδα και αν θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο υγιεινό δίνουμε κάποιο φρούτο.
Το πρωινό αυτό από διατροφικής απόψεως είναι πολύ θρεπτικό διότι χορηγεί υδατάνθρακες που ενεργοποιούν άμεσα τον  μεταβολισμό μετά το ξύπνημα, και χρησιμεύουν για να διατηρήσουν καλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα για τη διάρκεια της ημέρας.
Εάν στα παιδιά η ιδέα να φάνε αμέσως μετά το ξύπνημα τους είναι αποκρουστική, μπορείτε να σκεφτείτε να χορηγήσετε το πρωινό γεύμα σε δύο χρονικές περιόδους, στο σπίτι να πίνουν για παράδειγμα γάλα ή να τρώνε γιαούρτι και μετά στο αυτοκίνητο να τρώνε το υπόλοιπο όπως μπισκότα ή ένα μικρό ψωμάκι με μαρμελάδα.
Το σημαντικό είναι να μην παραλείπουμε  κάποιο γεύμα όσο περιμένουμε το δεκατιανό γιατί αυτό είναι μια κακή συνήθεια που ευνοεί την παχυσαρκία.
Το Σεπτέμβριο όμως αρχίζουν και οι εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Πως να διαλέξουμε ένα σπορ;
Το σημαντικό είναι να είναι ένα σπορ που να αρέσει στα παιδιά. Γενικά ενδείκνυνται τα σπορ όπως το ποδόσφαιρο ή το τένις που γυμνάζουν μόνο το κάποια μέρη του σώματος ή οι πολεμικές τέχνες, ο χορός,  η κολύμβηση, το βόλεϊ ή το μπάσκετ, που η εκγύμναση του σώματος είναι πιο συνολική.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα σπορ δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι στρεσογόνα ούτε από ψυχολογικής ούτε από φυσικής κατάστασης και οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις υψηλές προσδοκείες (πρωταθλητισμό, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το παιδί έχει ταλέντο).
Ερχόμαστε σε ένα άλλο και τελευταίο θέμα πως να αποφύγουμε το στρες στο σχολείο.
Η οικογένεια βασικά αλλά και το σχολείο θα πρέπει να συνεργάζονται και να αποφεύγεται η μεγάλη επιβάρυνση με πολλές εργασίες για το σπίτι. Οι γονείς με τη σειρά τους οφείλουν να επαγρυπνούν έως ότου τα παιδιά κάνουν τις εργασίες οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να διαρκούν όλο το απόγευμα. Είναι σημαντικό τέλος να αφήνεται στο παιδί ένα κενό ελεύθερου χρόνου για να παίζουν ή και να συναναστρέφονται τους συνομήλικούς τους. 
Αντιγόνη-Ηλία Παναμά, Ιατρός

http://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας