Με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 28 μέχρι και χθες Παρασκευή 30 Αυγούστου ένα τριήμερο σεμινάριο μελισσοκομίας, το οποίο οργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Το σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε από
τον Μελισσοκομικό Σύλλογο, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Γιώργος Γεωργακόπουλος, θέλει να είναι στο πλευρό παλιών και νέων μελισσοκόμων.
Οι μελισσοκόμοι, νέοι και παλιοί ξεπέρασαν τους 130 και είχαν την ευκαιρία την πρώτη μέρα να παρακολουθήσουν εισαγωγικά μαθήματα για τη βιολογία της μέλισσας, τη διατροφή, τη σμηνουργία, τους βασικούς χειρισμούς και τα προϊόντα της κυψέλης από τον καθηγητή Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Χαριζάνη, ενώ το σεμινάριο συνεχίστηκε με την παρουσίαση του τρόπου εκμετάλλευσης των μελιτοφοριών, της παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού, και των μεθόδων βελτίωσης των βασιλισσών, για να ολοκληρωθεί με αναφορά για τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισής τους.
Επίσης εξηγήθηκε η σημασία της μέλισσας στο περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή, ενώ μεγάλο βάρος δόθηκε στις δυνατότητες ενασχόλησης με την μελισσοκομία.
«Η μελισσοκομία είναι ένας αναδυόμενος κλάδος, με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα έξι προϊόντα που παράγει, αλλά και για την επικονίαση που επιτελεί στις καλλιέργειες και είναι ίσως η πιο μεγάλη ωφέλεια που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα.
Χωρίς μέλισσες δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη βιοποικιλότητα, αλλά ούτε και παραγωγή καρπών και λαχανικών. Δεν μπορεί να νοηθεί φυσικό περιβάλλον χωρίς τη μέλισσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριζάνης, λέγοντας ότι όσοι επιλέξουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποκτήσουν γνώσεις ώστε να βάλουν σωστές βάσεις στο ξεκίνημα.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ από την Ελευθερία
Το σεμινάριο χρηματοδοτήθηκε από
τον Μελισσοκομικό Σύλλογο, ο οποίος, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του Γιώργος Γεωργακόπουλος, θέλει να είναι στο πλευρό παλιών και νέων μελισσοκόμων.
Οι μελισσοκόμοι, νέοι και παλιοί ξεπέρασαν τους 130 και είχαν την ευκαιρία την πρώτη μέρα να παρακολουθήσουν εισαγωγικά μαθήματα για τη βιολογία της μέλισσας, τη διατροφή, τη σμηνουργία, τους βασικούς χειρισμούς και τα προϊόντα της κυψέλης από τον καθηγητή Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Χαριζάνη, ενώ το σεμινάριο συνεχίστηκε με την παρουσίαση του τρόπου εκμετάλλευσης των μελιτοφοριών, της παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού, και των μεθόδων βελτίωσης των βασιλισσών, για να ολοκληρωθεί με αναφορά για τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισής τους.
Επίσης εξηγήθηκε η σημασία της μέλισσας στο περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή, ενώ μεγάλο βάρος δόθηκε στις δυνατότητες ενασχόλησης με την μελισσοκομία.
«Η μελισσοκομία είναι ένας αναδυόμενος κλάδος, με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα έξι προϊόντα που παράγει, αλλά και για την επικονίαση που επιτελεί στις καλλιέργειες και είναι ίσως η πιο μεγάλη ωφέλεια που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα.
Χωρίς μέλισσες δεν θα είχαμε τόσο μεγάλη βιοποικιλότητα, αλλά ούτε και παραγωγή καρπών και λαχανικών. Δεν μπορεί να νοηθεί φυσικό περιβάλλον χωρίς τη μέλισσα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαριζάνης, λέγοντας ότι όσοι επιλέξουν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποκτήσουν γνώσεις ώστε να βάλουν σωστές βάσεις στο ξεκίνημα.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ από την Ελευθερία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας