ο Κ. Ζάχος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Νικόπολης του ΤΔΠΕΑ, η κα Χρ. Μερκούρη, Προϊστάμενη της ΛΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πρέβεζας, κ. Κοσμάς Κορωναίος, ο κ. Δ. Παππάς, Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε Πρέβεζας, οι τοπικοί εκπρόσωποι της Unesco Β. Κατσίμπρας και Β. Παπανικολάου, κ.α.
Η ένταξη της Νικόπολης στον Κατάλογο της UNESCO έχει μεγάλη σπουδαιότητα από πολλές απόψεις... Η UNESCO βοηθά στην προστασία των χώρων παρέχοντας τεχνική βοήθεια και επαγγελματική εκπαίδευση. Μέσω του Διεθνούς Οργανισμού προωθείται η παρουσίαση σε παγκόσμιο επίπεδο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για τη διαφύλαξη της. Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν αν ευοδωθεί η προσπάθεια της ένταξης της Νικόπολης είναι πολλά για την περιοχή, διότι τα μνημεία που βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO χαίρουν μεγαλύτερης προστασίας και ανάδειξης που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός Διεθνούς Οργανισμού. Συνακόλουθες συνέπειες, η αύξηση του ενδιαφέροντος και η διαφήμιση για τα μνημεία αυτά με άμεση επίδραση στον τουρισμό και την οικονομική ζωή της περιοχής και μεγάλη αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών.
«Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την ανάδειξη και λειτουργική ενσωμάτωση των αρχαίων μνημείων της περιοχής στην σύγχρονη ζωή. Ήδη από τους λιγοστούς πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (ΚΑΠ) έχουμε διαθέσει το σημαντικό ποσό των 100.000 ευρώ για το θέατρο της Νικόπολης ενώ 94.000 ευρώ έχουμε διαθέσει για την συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων της Βυζαντινής περιόδου. Ανάλογη ήταν και πρωτοβουλία μας για το θέατρο στην αρχαία Κασσώπη, με την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Παράλληλα, προσπαθούμε να εντάξουμε το Αρχαίο Θέατρο Νικόπολης στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ. με στόχο να κάνουμε το θέατρο της Νικοπόλεως κέντρο πολιτισμού και πόλο έλξης του τουρισμού αντίστοιχο της Επιδαύρου.
Άμεσος επόμενος στόχος η δημιουργία ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου φακέλου υποψηφιότητας για να ενταχθεί η Νικόπολη στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς και γι' αυτό δουλεύουμε.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ πληκτρολογήστε το σχόλιό σας